Kantoordecoratie
Maria Fernanda Casique

Interieurdesign voor een architectenbureau

Deel:

In dit blog vertellen we je waar je op moet letten bij het decoreren van een architectenbureau. De juiste uitstraling is altijd belangrijk, en in dit geval nog meer.

De inrichting van een architectenbureau is zeker iets waar we moeite in moeten steken. We willen een goed en juist beeld aan potentiële klanten presenteren. Een beeld dat hen overtuigt om voor ons bedrijf te kiezen. Daarom moet de inrichting van de ruimte goed doordacht en tot in de puntjes verzorgd zijn, zodat de inrichting van je kantoor je merk versterkt.

Hoe richt je een architectenbureau in?

Een architectenbureau moet zo zijn ontworpen dat het de status en het kennisniveau van het bedrijf weerspiegelt. Het is immers de plek waar toekomstige klanten worden ontvangen. De indeling moet esthetisch innovatief zijn maar ook volledig functioneel voor de medewerkers, zodat zij op een prettige manier hun dagelijkse werkzaamheden kunnen uitvoeren. En vergeet niet dat het belangrijk is dat een rustgevende uitstraling deel uitmaakt van de sfeer en inrichting.  

Architectenbureaus kunnen verschillende manieren kiezen om het personeel in de werkruimte te verdelen. Dit hangt af van de beschikbare ruimte en hoe er wordt gewerkt. De meest traditionele benadering in de sector is dat elke professional zijn eigen ruimte heeft. Er wordt meestal gekozen voor individueel werken en het minimaliseren van afleidingen. Aan de andere kant zijn er bureaus waar veel architecten in dezelfde ruimte werken, wat teamwork en communicatie bevordert. Dit is een trend die populair is omdat samen in één grote ruimte werken kosten bespaart ten opzichte van kantoren die door muren zijn verdeeld.

Het belangrijkste uitgangspunt is dat het gemakkelijk moet zijn om toegang te krijgen tot de benodigde hulpmiddelen en materialen. Het hele team moet comfortabel kunnen werken en alle middelen eenvoudig tot hun beschikking hebben. Tegenwoordig kan dit zelfs vanuit andere locaties dan kantoor zijn, dankzij digitalisering en online samenwerkingstools. Werken in teamverband via systemen die het delen van werk mogelijk maken, voortgang bijhouden en een gecoördineerde agenda volgen, maakt het mogelijk om vanuit een klein en efficiënt kantoor te werken.

Om een architectenbureau volledig functioneel te maken, moet er ruimte zijn voor tentoonstellingen van werk voor eerdere klanten.  Denk aan vergaderzalen waar verschillende modellen zowel fysiek als virtueel kunnen worden getoond. Er moeten ook ruimtes zijn voor zowel formeel als informeel samenwerken. Bij de inrichting van een architectenbureau wordt elke dag rekening gehouden met het creëren van comfortabele en inspirerende ruimtes waar de medewerkers geïnspireerd kunnen werken.

 Decoración de un despacho de arquitectura

Inrichtingselementen in een architectenbureau

Er zijn verschillende elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het inrichten en aankleden van de ruimtes. Alle meubelstukken en decoratie moeten worden geselecteerd in overeenstemming met de waarden die het bedrijf vertegenwoordigt. Op die manier wordt de persoonlijkheid van het merk voor zowel klanten als medewerkers meteen duidelijk.

Natuurlijk licht

Licht wordt beschouwd als de beste vriend van de architect. Daarom moeten we zoveel mogelijk natuurlijk licht in de werkruimte toepassen en licht in ons voordeel gebruiken bij het creëren van ruimtelijkheid. Ook moet er rekening worden gehouden met het plaatsen van kunstlicht, om ruimtes te verlichten die meer licht nodig hebben of op momenten van de dag wanneer een extra lichtbron nodig is. De keuze van de ramen die worden geplaatst zal van invloed zijn op het natuurlijke licht. De beste ramen zijn ramen die het meeste licht doorlaten. Bureaus moeten zo geplaatst worden dat we van de natuurlijke lichtinval kunnen profiteren. Kunstlicht kan vervolgens worden gebruikt als aanvulling hierop. 

Kleurencombinaties

Het gebruik van lichte, zachte en matte kleuren sluit mooi aan op het idee van het creëren van een rustige en comfortabele ruimte. Dit soort ruimtes bevorderen introspectie en creativiteit. Daarom zijn de meest gebruikte kleuren in de inrichting van een architectenbureau vaak lichtblauw, grijs en wit. Dit zijn allemaal kleuren die concentratie en een rustige gemoedstoestand bevorderen.

Designers begrijpen het belang van kleur. Het soort emoties dat kleuren overbrengen, helpt ons om te beslissen welk kleurenpalet het beste is voor elke ruimte en sfeer. Voordat we kleuren kiezen, is het aan te raden de volgende vragen te beantwoorden: - Met welke emoties identificeert ons merk zich?  - Welke kleuren vertegenwoordigen die emoties? - Hoe combineren ze met elkaar?

- Heeft het bedrijf een bedrijfskleur die we moeten integreren in het ontwerp? 

Kleuren zijn altijd belangrijk, in elke ruimte. Maar ze zijn buitengewoon belangrijk in een architectenkantoor. Daar verwachten we namelijk originaliteit en een persoonlijk ontwerp. Daarom moet elk detail, inclusief de kleuren, tot in de puntjes verzorgd worden.

Ergonomie

Houd rekening met ergonomische factoren voor de juiste uitvoering en ter bescherming van de gezondheid van de architecten bij het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden. Bestudeer zowel de visuele ergonomie als het postuur op alle werkplekken van het bedrijf.

We moeten bedenken dat architecten veel tijd besteden aan tekenen. En misschien hebben ze bureaus of tekentafels nodig die op verschillende hoogtes kunnen worden afgesteld, afhankelijk van het soort werk dat ze doen. Bij de selectie van bureaustoelen en ander meubilair moeten ergonomie en comfort boven esthetiek worden gesteld. Kies voor ergonomische bureaustoelen die helpen een goede houding aan te nemen.

Elementos de la decoración de un despacho de arquitectura

Opbergruimte

Het is belangrijk om voldoende ruimte te hebben voor opslag. Op deze manier kunnen plannen, boeken, schetsen en eerdere projecten worden geordend en zijn ze altijd binnen handbereik wanneer ze nodig zijn. Het is altijd beter om een plek te hebben waar alle informatie georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk is. Dit is een aspect dat je moet overwegen zodat je de juiste opbergruimte hiervoor kan toewijzen.

Esthetiek in de inrichting van een architectenbureau

Het is belangrijk om harmonie en eenheid in de inrichting te bereiken, zowel voor de mensen die er dagelijks werken als voor de klanten die het kantoor kunnen bezoeken. Bezoekers willen direct kunnen ervaren wat je als bedrijf te bieden hebt. En wat is er beter dan je bedrijfspand om de persoonlijkheid van het bedrijf en de architectonische innovatie waar je voor staat over te brengen? Je kunt je ruimtes gebruiken om de vaardigheid aan te tonen door de ruimte op een geordende en eigentijdse manier in te richten. Maak gebruik van de creatieve vaardigheden van je medewerkers om elke ruimte mooi vorm te kunnen geven en het tegelijkertijd praktisch en persoonlijk te maken.

Je kantoor is je visitekaartje, dit moet je tot in de puntjes verzorgen. Het belangrijkste is de eerste indruk die je maakt, daarom moet je beginnen met het vormgeven van de ontvangstruimte en wachtkamer. Dit zal het eerste zijn dat iedereen opmerkt en kan hun indruk voor de rest van onze relatie bepalen. Ontwerp de route die klanten in het gebouw volgen naar de vergaderruimte zorgvuldig, bekijk vanaf de receptie welke gangen potentiële klanten zullen doorkruisen. Bekijk dit vanuit hun oogpunt, voeg alles toe waarvan je denkt dat het waarde kan toevoegen of meer kan vertellen over je merk en je missie. Het verzorgen van de inrichting van een architectenbureau is essentieel voor de toekomst van je bedrijf.

Houd het kantoor goed georganiseerd

Om een organisatie flexibel te maken en teamwerk en productiviteit te stimuleren, moeten de beschikbare ruimtes geordend zijn. Elke werknemer is verantwoordelijk voor de orde op zijn werkplek. Whiteboards of moodboards kunnen worden gebruikt voor elk team, daar kunnen ze doelen, waarden, ideeën en belangrijke data voor de organisatie visualiseren. Maak alles heel visueel en voor iedereen zichtbaar, maar houd er rekening mee dat klanten dit misschien ook zien.

Een van de beste manieren om tijd te besparen is door gemakkelijk toegang tot de benodigde hulpmiddelen te verzorgen. Iedereen moet de benodigde opslagmiddelen in de buurt hebben. En stel normen en tijden vast om alles wat niet meer nodig is van het bureau te verwijderen en op te bergen. Op deze manier wordt het ordenen veel eenvoudiger.

Milieuvriendelijk

Deze nieuwe ontwikkeling op kantoren wordt geleid door een generatie die zich meer zorgen maakt over het milieu. Groene kantoren zijn dan ook populair en niet meer weg te denken. Architectenbureaus moeten leidend zijn in verandering en innovatie op het gebied van interieur- en exterieurontwerp. Daarom is het belangrijk dat ook deze concepten in het kantoor ontwerp worden opgenomen zodat klanten de mogelijkheid hebben om dit in het echt te zien. Op deze manier versterk je ook het merk.

De inrichting en uitrusting van architecten- en ontwerpbureaus moet volledig functioneel zijn. Omdat we, naast het visuele aspect dat we onze klanten willen laten zien, het onze medewerkers mogelijk willen maken om zo productief mogelijk te zijn. Met al deze informatie in gedachten kan je een professionele en praktische inrichting van een architectenbureau maken. Dit zal zowel het dagelijkse werk als het contact met potentiële klanten vergemakkelijken, doordat je meteen kunt laten zien wat je bedrijf voor ze kan betekenen.