Ergonomie en gezondheid
Carlos Fernández Carbonell

Wat is een tenniselleboog? Oorzaken, symptomen en preventie

Deel:

Als je last hebt van elleboogpijn en met een computer werkt, ontdek dan de mogelijke oorzaken in dit 365Bureaustoel blog.

Iedereen kan te allen tijde letsel oplopen dat zijn of haar werk aanzienlijk bemoeilijkt. Tegenwoordig hebben dankzij de technologie en de opkomst van nieuwe beroepen veel mensen het geluk dat zij comfortabel achter de computer kunnen werken.

Hoewel we zittend werk niet kunnen vergelijken met een zwaarder beroep, zoals kelners, loodgieters, metselaars, elektriciens, mijnwerkers, enz., mogen we niet de fout maken te denken dat zittend werk niet tot letsel leidt.

Integendeel, zitten en werken achter een computer is één van de belangrijkste oorzaken van problemen met de rug, polsen, nek, ellebogen, schouders, enz. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door het gebruik van hulpmiddelen zoals een muis, een pen of een computertoetsenbord, maar ook door vele uren achtereen in dezelfde houding te zitten.

In een studie uit 2020 werd vermeld dat ongeveer 3% van de bevolking tussen 40 en 60 jaar lijdt aan epicondylitis, een tenniselleboog of een muisarm. Uiteraard werkten ze allemaal in administratieve of kantooromgevingen.

Als u ook last hebt van die vervelende elleboogpijn, gaan we u nu vertellen wat een tenniselleboog of muisarm is, wat de oorzaken zijn en een aantal aanbevelingen om de pijn te verlichten.

Wat is epicondylitis, tenniselleboog of muisarm?

Epicondylitis, tenniselleboog of muisarm is een aandoening die het gevolg is van voortdurende zich herhalende bewegingen.

Uiteraard zijn vooral mensen die administratief werk doen of dagelijks met een computer werken vatbaar voor deze blessure, vandaar dat een andere naam voor deze blessure de muisarm is.

Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog of epicondylitis?

De belangrijkste oorzaak is overbelasting door een overmatige en herhaalde beweging.

Dat wil zeggen, het is het herhaaldelijk samentrekken van de onderarmspieren om de hand en de pols te strekken of op te tillen dat uiteindelijk het letsel veroorzaakt. Dit wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de pezen waarmee de onderarmspieren aan het bot vastzitten, wat uiteindelijk leidt tot een vrij pijnlijke ontsteking.

De uitdrukking "tenniselleboog" is beroemd geworden omdat deze kwaal vooral ontstaat bij het tennissen zonder de techniek goed te kennen, maar het is ook bekend onder de naam muisarm omdat de tweede meest voorkomende oorzaak van deze kwaal het gebruik van een computermuis is. Andere bewegingspatronen die epicondylitis kunnen veroorzaken zijn:

 • Schilderen
 • een schroevendraaier gebruiken
 • keukenwerkzaamheden
 • sporten waarbij plotselinge bewegingen van de onderarm worden gemaakt (darts, tafelvoetbal, basketbal...)

Enkele symptomen van epicondylitis, of tenniselleboog

Wanneer u lijdt aan epicondylitis of tenniselleboog, zijn dit enkele van de symptomen die u kunt hebben:

 • de buitenkant van uw elleboog doet pijn (dit is het meest gebruikelijke en voorkomende symptoom);
 • als u probeert iets op te tillen met uw hand naar beneden, voelt u veel pijn;
 • naarmate u een beweging vaker herhaalt, neemt de pijn toe;
 • u kunt het gewricht niet meer bewegen;
 • wanneer u opstaat, voelt u veel stijfheid;
 • het gebied gevoelloos wordt.

Bovendien zijn er risicofactoren die u vatbaarder maken voor epicondylitis of tenniselleboog. Zoals hierboven vermeld, is één daarvan de leeftijd, aangezien mensen tussen 40 en 60 jaar meer kans hebben op dit letsel.

Een andere risicofactor is de sport die u beoefent, ook hierboven genoemd, de beoefening van bepaalde sporten waarbij plotselinge bewegingen worden gemaakt, alsmede uw beroep (schilders, metselaars, administratief personeel, enz.).

Hoe kun je epicondylitis of tenniselleboog voorkomen?

Om verder lijden als gevolg van elleboogpijn door epicondylitis te voorkomen, is het eerste wat u moet doen zodra u dit vermoedt, een arts raadplegen. Vervolgens kunnen sommige aspecten van onze werkomgeving het leven veel gemakkelijker maken bij het omgaan met dit letsel.

 • Om te beginnen moet u een goede houding aannemen: voeten op één lijn met de vloer, naar het scherm gericht, rechte rug en ontspannen, enz.
 • Neem om het uur een pauze van vijf à tien minuten om te stretchen: dit zal de stijfheid uit uw rug en gewrichten halen.
 • Zorg voor een ergonomische ruimte: ergonomie in uw werkomgeving is van fundamenteel belang, het is de plaats waar u het grootste deel van uw dag zult doorbrengen. Investeer in een goede ergonomische stoel waarmee u uw rug in de juiste positie kunt houden en uw ellebogen goed op het bureau en uw handen op toetsenbord kunt plaatsen.
 • Vermijd schrijven met gedraaide polsen en houd uw voeten vlak op de vloer of op een voetsteun waar u een comfortabele hoek voor uw enkels kunt aanhouden.

Bij 365Bureaustoel zijn we experts in werkplekergonomie. Daarom hebben we een unieke selectie bureaustoelen, gamestoelen en kantoorbenodigdheden om letsel te voorkomen.

Bezoek vandaag nog onze 365Bureaustoel website of neem contact met ons op. We geven je graag advies over al onze producten. Tot snel!