Telewerken

Concentatietechnieken voor je werk

Deel:

Heb jij moeite om je te concentreren op een project? Wij laten je kennismaken met 4 concentratietechnieken om efficiënter en productiever te werken.

Een groot nadeel van sociale media, internet en daarvoor de televisie is dat ze je makkelijk afleiden. We hebben steeds meer moeite om ons te concentreren op wat we aan het doen zijn, scrollen de hele dag op Instagram zonder echt te kijken en het is voor merken steeds moeilijker onze aandacht te trekken.

Dit heeft natuurlijk niet alleen invloed op de bedrijfswereld, waar de concurrentie steeds groter is, maar ook op de productiviteit in het leven van alledag. Er zijn mensen die zich goed kunnen afzonderen en concentreren en dan alle gevoel voor tijd verliezen, maar de meeste stervelingen hebben moeite om de aandacht op één specifiek punt te richten.

Allereerst gaan we een mythe ontkrachten: aandacht is niet eeuwig, zoals sommigen beweren. Onze aandacht is nogal beperkt.

Er zijn studies die laten zien dat de maximale tijd om onze aandacht ergens op te richten ongeveer anderhalf uur is. Hierna zoekt je brein afleiding van wat je aan het doen bent. Je merkte dit waarschijnlijk op school al, en in je werkzame leven wordt het nog duidelijker.

Wat kun je hieraan doen? Veel. Wij geven je 4 concentratietechnieken om je productiviteit op het werk te verhogen. Dus let goed op!

Pak een voorwerp in je handen wat je gebruikt zonder bij na te denken

Een rubberen bal, een pen, pak wat dan ook in je handen tijdens een vergadering of les. Je zult zien dat het je minder moeite kost je te concentreren op wat je hoort. Aantekeningen maken heeft hetzelfde effect.

Waarom is dit? Omdat je brein spanning opbouwt en na verloop van tijd moet je passief 'stoom afblazen' in een andere omgeving. Als je je hersenen deze afleiding geeft, schrijvend of frunnikend aan welk voorwerp dan ook, zul je zien dat deze spanning afneemt en je geconcentreerder kunt luisteren.

Begin altijd met de moeilijkste klus

Je hebt vast wel gehoord over het verschil tussen belangrijk en dringend. Belangrijke taken moeten worden uitgevoerd wegens hun belang of gevolgen en het effect op de langere termijn. Dringende taken zijn taken die ontstaan tijdens een crisis, bij een naderende deadline of uit haast omdat belangrijke zaken niet zijn uitgevoerd op het juiste moment.

Vaak vragen de belangrijke taken de meeste energie en daarom is het aan te bevelen je dag te beginnen met de voor jouw moeilijkste taak. Je bent dan nog fris en daarna kun je je bezighouden met minder inspannende zaken.

Verdeel grote projecten in kleinere onderdelen.

We voelen ons allemaal weleens overweldigd als je een groot project op je bord krijgt en niet goed weet waar te beginnen.

Vaak stapelen de taken zich op, de organisatie is een chaos en de lijst met to do's wordt alleen maar langer.

Een simpele oplossing: pak je project op en zoek een pen en papier. Schrijf de eerstvolgende taak op voor dit project. Eenmaal afgerond, schrijf je de volgende op, de volgende en de volgende. En zo verder. Je zult zien dat je motivatie toeneemt en dat je het project effectiever te lijf gaat.

Probeer de Pomodoro-techniek

In een andere post vertelden we al over de voordelen van de Pomodoro-techniek tijdens het werk. Verdeel je tijd in vakken van 25 en 10 minuten. Gedurende 25 minuten concentreer je je volledig op de taak die je uitvoert. Daarna rust je 10 minuten uit.

Herhaal dit proces van 'pomodoro's maken' vier keer. Na het vierde blok van 25 minuten is het raadzaam een wat langere pauze te nemen van ongeveer 30 minuten om even bij te komen en te relaxen tot je klaar bent voor de volgende taak.

Vind jij deze concentratietechnieken nuttig? Wij weten zeker dat je werkdag productiever wordt als je ze uitprobeert. En vergeet niet dat, behalve deze technieken, kwaliteitsmeubels belangrijk zijn voor je gezondheid als je veel uren zittend doorbrengt.

Bij 365BureauStoel zijn we experts in bureaustoelengamingstoelen en ergonomische stoelen waarop je zo comfortabel zit dat de tijd vliegt.

Bezoek ons nu oponze 365BureauStoel-website en profiteer van onze kortingen. We zien je daar!