Gaming stoelen
Carlos Fernández Carbonell

Ergonomische stoel vs gamerstoel

Deel:

De ergonomische stoel vs de gamestoel zijn de twee bekendste soorten bureaustoelen. Laten we eens kijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn.

Welke eigenschappen hebben deze stoelen en waar moeten we rekening mee houden bij de keuze van een ergonomische stoel of een gamestoel? Zijn ze hetzelfde? Nee. Er zijn een aantal overeenkomsten, maar ook een aantal bijzonderheden. Laten we ze ontdekken.

In het internettijdperk brengen we meer tijd dan ooit achter het scherm door, met alle gevolgen van dien: slechte houdingen, rugpijn en -problemen en zo nog een aantal meer.

Het probleem is dat we dit niet kunnen vermijden. Onze levensstijl en de opkomst van digitale beroepen brengt met zich mee dat we minimaal een uur of acht per dag zittend doorbrengen. Of meer, afhankelijk van onze activiteiten buiten werktijd.

Wat kunnen we hieraan doen? Best veel: meer sporten, elke dertig minuten even bewegen en investeren in een geschikt thuiskantoor. Dit laatste is fundamenteel: of je nu thuiswerkt of veel vrije tijd achter de computer doorbrengt, je moet investeren in een goede stoel die je beschermt tegen mogelijk toekomstig letsel.

Misschien heb je wel gehoord van ergonomische stoelen of gamestoelen of een bepaald model bekeken, maar weet je niet goed waar je op moet letten. Hoe zijn deze stoelen? Wat zijn de verschillen? Welke heb jij nodig?

Geen zorgen, bij 365bureaustoel.nl helpen we je graag verder en weten we alles over ergonomische stoelen en gamestoelen: voordelen, verschillen en gebruikstips.

Wat is een ergonomische stoel?

Ergonomische stoel vs. gamestoel

Een ergonomische stoel is een stoel die zich perfect aanpast aan het menselijk lichaam. Het belangrijkste vereiste is dat de stoel, afhankelijk van jouw lengte en gewicht, zich aanpast aan jouw maten en je een natuurlijke en comfortabele houding biedt.

Een van de bepalende kenmerken van dit type stoel is dat ze kussens hebben die de onderrug steunen die lijdt onder langdurig zitten. Het is belangrijk dat de ergonomische stoel ons in een natuurlijke en rechte positie houdt die de druk op de tussenwervelschijven verlicht.

Wat is een gamestoel?

Ergonomische stoel vs. gamestoel

Een gaming stoel is een speciale ergonomische stoel. Eerder hebben we je alles verteld wat je moet weten over gamestoelen. Samenvattend kunnen we zeggen dat gamestoelen dezelfde kenmerken hebben als ergonomische stoelen, maar met toegevoegde elementen.

Dit is het soort stoelen wat je in casino's aantreft, speelhallen of plaatsen waar gamers en youtubers samenkomen.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen beide?

Zoals gezegd zijn gamestoelen ergonomische stoelen met speciale kenmerken die ervoor zorgen dat ze meer geschikt zijn voor bepaalde activiteiten dan voor andere.

Om je niet in de war te brengen met te veel informatie, gaan we stap voor stap, beginnend met de overeenkomsten tussen beide soorten stoelen:

Waarin lijken ergonomische stoelen en gamestoelen op elkaar?

Omdat de ene stoel een subtype is van de ander, noemen we hieronder een aantal kenmerken die ze gemeen hebben:

- Ze zijn ontworpen om urenlang op te zitten. Zowel voor gamers als thuiswerkers, beide stoelen zijn ontworpen om langdurig op te zitten zonder je onderrug of ruggenwervel te beschadigen.

- Ze zijn aanpasbaar als onderdeel van het ergonomische ontwerp. Elk mens is anders en de stoel moet zich perfect aanpassen aan je lichaamsvorm. Belangrijk daarbij is de verstelbare hoogte, een kenmerk wat ze delen met kantoorstoelen.

Ergonomische stoel vs. gamestoel

- Ze hebben meestal arm- en hoofdsteunen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je last van je pols of cervicale gewrichten krijgt als je langdurig achter de computer zit.

Wat zijn de verschillen tussen ergonomische stoelen en gamestoelen?

De weinige verschillen zijn belangrijk bij het kiezen van het ene of het andere type stoel:

- Gamestoelen  hebben een veel agressiever design.. Dat wil zeggen meer en opvallendere kleuren en bijzondere materialen. Het ontwerp moet jeugdig en aantrekkelijk zijn. Een voorbeeld is deze gamestoel DiabloX, in blauw en geel.

Ergonomische stoel vs. gamestoel

- Ergonomische stoelen zijn gemaakt om de mobiliteit te bevorderen. Hoewel je misschien het tegenovergestelde denkt, zijn deze stoelen gemaakt om kleine bewegingen en verplaatsingen makkelijker te maken: ze zijn lichtgewicht en hebben een dynamische structuur zodat je niet te lang stil zit. De ergonomische stoel Android Premium is bijvoorbeeld heel licht en ook nog eens stil.

- Gamestoelen daarentegen zijn gemaakt om stil te zitten. Dit merk je aan het gewicht en extra's als een voet- of hoofdsteun, ontworpen om je in dezelfde positie te houden zonder pijn, zodat je niet hoeft te bewegen. Ook hebben ze een verstelbare rugleuning.

- De materialen zijn verschillend. Volgend op de eerdere punten hebben de materialen die in de stoelen worden gebruikt een verschillende functie. Ergonomische stoelen zijn gemaakt van ademende en zeer slijtvaste stoffen om de activiteit van een kantoor te weerstaan. Professionele gamestoelen daarentegen zijn gemaakt van gewatteerde materialen, zoals deze van Ergoplus.

Ergonomische stoel vs. gamestoel

Deze kussens, samen met de verstelbare rugleuning, zorgen ervoor dat als de stoel eenmaal aan jouw maten is aangepast, de houding bijna net zo comfortabel is als dat je ligt. Dit merk je aan elementen als arm-, hoofd- en voetsteunen: ze hebben een zacht oppervlak die je ledematen comfortabel ondersteunt.

Gamestoel of ergonomische stoel? Het eindoordeel

Kiezen voor de ene of de andere stoel is afhankelijk van het gebruik en van de ruimte waarin de activiteit plaatsvindt:

- We raden geen gamestoel aan om te thuiswerken. Zoals gezegd zijn gamestoelen bedoeld om urenlang stil en comfortabel te zitten. En daar kun je nogal slaperig van worden, iets wat niet gebeurt met een ergonomische stoel.

- We raden een gamestoel aan voor vrijetijdsactiviteiten als videogamen, films kijken of lezen.

Ergonomische stoel vs. gamestoel

- Een ergonomische stoel is de beste keuze om te thuiswerken. Deze stoelen wegen weinig en laten je gemakkelijk verplaatsen. Daarnaast helpt het ademende materiaal je temperatuur te regelen. Een voorbeeld is deze ergonomische stoel Vórtex, met een netstof in de rugsteun.

- We raden ook een ergonomische stoel aan als je student bent. Het comfort van een gamestoel is niet geschikt als je leest en onderstreept. Beter is dan een ergonomische stoel, met verstelbare hoogte en een functioneel ontwerp waarmee je makkelijk aan je bureau aanschuift.

Vond je deze informatie nuttig? Bij 365bureaustoel.nl hebben we een selectie van de beste ergonomische en gamestoelen van de markt. Neem een kijkje op de website van 365bureaustoel.nl en profiteer van onze aanbiedingen.