Tips over stoelen
Maria Fernanda Casique

Een ergonomische kniestoel: wat is het en wat zijn de voordelen?

Deel:

Je hebt vast wel eens gehoord van een ergonomische kniestoel, maar wat zijn de voordelen en nadelen ervan? Vandaag geven we je alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde aankoop te doen.

Heb je ooit een ergonomische kniestoel gezien? De ergonomische kniestoel heeft een opvallend uiterlijk. Het ontbreken van een rugleuning maakt het een beetje vreemd. Bovendien stelt het ontwerp van dit soort stoelen ons in staat om een positie aan te nemen die de meeste mensen niet gewend zijn.

Traditionele stoelen bieden volledige rugondersteuning. Dit betekent dat de centrale rugspieren niet veel werk hoeven te doen. Dit is een van de belangrijkste redenen voor een slechte houding in gewone stoelen, omdat de rug na verloop van tijd naar voren begint te buigen over het toetsenbord.

Het gebrek aan rugondersteuning in kniestoelen dwingt de centrale spieren om te werken en houdt ze bezig. Dit bevordert een betere houding en een betere bloedcirculatie.

Hoe ziet een ergonomische kniestoel eruit?

De ergonomische kniestoel, ook wel bekend als een ergonomische houdingstoel, heeft twee ondersteuningen, de achterkant en de knieën. Je zou kunnen denken dat alle druk op de knieën en kuiten komt te liggen, wat een 8-urige werkdag ondraaglijk zou maken. Dit kan gebeuren als je bij het kopen van een stoel geen rekening houdt met de volgende kenmerken.

De hoek van de zitting/knie

De hoek van de zitting ten opzichte van de knie moet tussen 120° en 130° liggen, in tegenstelling tot de typische vlakke 90° van een gewone stoel. Deze hoek is mogelijk het belangrijkste aspect van een kniestoel. De reden waarom de kniestoel is ontworpen, is om een andere zitoptie te bieden. Om de mogelijkheid te bieden om de heupen te openen en de houding van de onderrug naar boven aan te passen, in plaats van vanaf de schouders naar beneden.

Sommige kniestoelfabrikanten proberen gebruikers te misleiden door kniestoelkussens aan de voorkant van een kruk te plaatsen. Ze vertellen je dat dit goed is voor je houding. Maar als de zitting niet is gekanteld, vervalt het hele doel van de houdingsstoel, en zul je waarschijnlijk de rugleuning van een gewone stoel missen. Deze tips over ergonomie kunnen handig zijn bij het kiezen van je stoel.

Formaat van de ergonomische kniestoel

De grootte van je stoel moet in verhouding staan tot de grootte van je lichaam, iets dat heel logisch is maar zelden wordt toegepast.

Het is belangrijk om de stoel uit te proberen voordat je hem koopt en ervoor te zorgen dat deze perfect is afgestemd op je lichaamsgrootte.

De meeste fabrikanten gebruiken standaardmaten voor het maken van stoelen. Daarom kunnen mensen die niet binnen dat gemiddelde vallen, de stoelen vaak niet goed gebruiken. Als je meer dan 110 kg weegt, is het moeilijk om in standaardmaten te passen. Het geldt ook voor mensen die erg klein zijn.

Verstelbare ergonomische houdingstoel

Verstelbaarheid is de eigenschap die je in staat stelt om een comfortabele houding gedurende de dag te vinden. Het is belangrijk om de tijd te nemen om te spelen en verschillende hoeken uit te proberen. Elk van onze lichamen heeft verschillende behoeften en vereisten.

Fabrikanten besparen vaak op de kosten voor de productie van deze mechanismen. Dus houd er rekening mee dat als je een aanbieding ziet die niet overeenkomt met de marktprijs, de verstelmogelijkheden mogelijk niet zo goed zijn en snel kunnen slijten.

De voordelen van ergonomische kniestoelen

Verlichting van rugpijn

Pijn is een grote afleiding op het werk. Het is moeilijk om je te concentreren als je ongemak ervaart. Met een kniestoel behoud je een rechte wervelkolom en stroomt het bloed beter, wat voedingsstoffen en zuurstof naar de hersenen en het lichaam brengt. Dit geeft je meer energie terwijl je centrale spieren bezig zijn.

Verbeter je houding

Met kniestoelen kantelt het bekken naar voren en neemt de wervelkolom de juiste uitlijning aan, dus het is geen verrassing dat deze stoelen ook wel bekend staan als houdings-ergonomische stoelen. Deze verandering in houding helpt niet alleen om de uitlijning en houding van de wervelkolom te corrigeren, maar brengt ook andere voordelen met zich mee, zoals een verbeterde ademhaling en spijsvertering.

Ook de spijsvertering verbetert omdat de interne organen in de buik minder compressie hoeven te weerstaan, dankzij de open positie van het bekken.

Met het voortdurende gebruik van de kniestoel zul je geleidelijk sterkere centrale en rugspieren ontwikkelen. Dit komt doordat je je rug en buikspieren belast zonder rugleuning voor ondersteuning.

Ontwikkeling van de centrale spieren

Traditionele stoelen bieden volledige rugondersteuning. Dit betekent dat de centrale spieren niet echt veel werk hoeven te doen. Dit is een van de belangrijkste oorzaken van een slechte houding. Na verloop van tijd begint de rug te buigen over het toetsenbord.

Het ontbreken van rugondersteuning in een kniestoel dwingt de centrale spieren om te werken en houdt ze de hele dag bezig. Na consistent gebruik zul je eenn grote verbetering in je innerlijke kracht en spiertonus opmerken.

Comfort van de ergonomische kniestoel

Een veelvoorkomend misverstand over kniestoelen is dat ze ongemak aan de knieën veroorzaken. Ondanks hun naam verdeelt de kniestoel het gewicht tussen de wervelkolom, dijen en scheenbeen.

In het begin moet je wennen aan deze nieuwe houding, die misschien een beetje vreemd lijkt, maar na een aanpassingsperiode zal het zeer comfortabel zijn en je voorkeur hebben voor lange werkdagen.

Verbeterde concentratie

Een slechte houding leidt uiteindelijk tot vermoeidheid, ongemak en verminderde productiviteit. Door de wervelkolom correct uitgelijnd te houden, neemt comfort en concentratie aanzienlijk toe.

Mensen hebben vaak te maken met allerlei pijntjes door een slechte houding. Het verlichten van pijn stelt je in staat om je te richten op dagelijkse uitdagingen. Als je ongemakkelijk zit, concentreert je aandacht zich op het vinden van de juiste zithouding.

Vanwege al deze voordelen is het gebruik van een kniestoel zeer gunstig. Het toevoegen van deze meubels aan kantoor kan positief zijn. Tijdens het proces kun je zowel de traditionele ergonomische stoel als de kniestoel gebruiken terwijl je aan de nieuwe houding wennen. We raden echter aan om deze eerst uit te proberen voordat je er een koopt, omdat niet iedereen gewend raakt aan deze houding. En als je een extra grote stoel nodig hebt, is het misschien beter om te kiezen voor een verstelbare bureaustoel, die veel comfortabeler en effectiever zal zijn.