Ergonomie en gezondheid

Hoe u correct zit

Deel:

Allereerst moeten we begrijpen dat mensen verschillend zijn en een verschillende manier van zitten hebben.

Sommige mensen hebben de neiging om achterover te leunen als ze zitten, anderen geven de voorkeur aan een rechte rug...

Aspecten zoals gewicht, zwaarlijvigheid of lengte beïnvloeden onze zithouding. Het is dan ook van groot belang dat de stoelen verstelbaar zijn, zodat zij kunnen worden aangepast aan de eigen houding van de betrokkene.

Omdat we niet allemaal hetzelfde zijn, zijn de stoelen die voor de een comfortabel zijn, misschien niet voor de ander en omgekeerd. Dit is een van de redenen waarom wij bij Ofi Chairs altijd adviseren om stoelen te kopen die verstelbaar en zo ergonomisch mogelijk zijn, zodat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke gebruiker.

Het beroepsleven is de laatste decennia sterk veranderd en dus zijn ook de gewoonten geëvolueerd. Mensen die op kantoor werken, brengen een groot deel van hun beroepsleven zittend door. Voor ons lichaam zorgen betekent niet alleen gezond leven. Er zijn nog andere factoren die van invloed zijn op onze gezondheid, zoals het hebben van een goede stoel en het juiste gebruik ervan.


Een goede bureaustoel moet passen bij de vorm van de gebruiker, niet andersom."

Hoe correct te zitten

  1. Maak gebruik van de gehele oppervlakte van de zitting, dit is de enige manier om correct op de rugleuning te leunen.

  2. Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat de lendensteun van de stoel zich goed aanpast aan de "S" die onze wervelkolom vormt.

  3. Stel de zithoogte precies zo in dat de armen parallel aan de tafel rusten en een rechte hoek vormen met de elleboog. De voeten moeten in volledig contact zijn met de grond en de knieën moeten een hoek van 90° vormen.

  4. Houd uw rug strak tegen de rugleuning. Het is raadzaam een ruimte van ongeveer 3 vingers te laten tussen de rand van de stoel en de achterkant van de dijen.


Ergonomische tips. Hoe blessures te voorkomen

Wanneer men lange uren achter de computer moet zitten, is het noodzakelijk van tijd tot tijd te bewegen en de spieren te strekken om blessures te voorkomen. Deskundigen raden aan dit te doen in periodes van maximaal elke 3 uur. Het ideale is om op te staan en te lopen, en het hoofd, de nek, de benen en de rug te strekken. Het uitvoeren van deze oefeningen zal de bloedcirculatie verbeteren en stress en angst verminderen.

Zit dynamisch. Dat wil zeggen, gebruik een stoel of fauteuil die de mogelijkheid biedt voortdurend van houding te veranderen (rechtop, schuin en liggend). Wij zullen de negatieve zijdelingse druk van de tussenwervelschijven en de vermoeidheid die deze druk veroorzaakt, vermijden.

Een ander belangrijk punt is dat het computerscherm recht voor de gebruiker moet worden geplaatst om te voorkomen dat hij tijdens het werk zijn nek moet verdraaien. Deskundigen bevelen aan dat de horizontale lijn van ons gezichtsveld samenvalt met het bovenste deel van het scherm, op die manier vermijden we gewrichtspijn.

Natuurlijk is het ook hier raadzaam stoelen te hebben die ons een goede cervicale ondersteuning bieden, hiervoor bevelen wij altijd stoelen aan met een hoge rugleuning of indien mogelijk stoelen uitgerust met hoofdsteunen.

Aan de andere kant moeten we ook aandacht besteden aan de positie van onze benen. De voeten moeten altijd plat op de vloer staan, in een hoek van 90 graden om de bloedcirculatie te bevorderen. Daarvoor is het belangrijk dat de ergonomsche bureaustoelen met voetensteungoed waterpas staat en dat er onder het bureau ruimte is om ze zonder probleem te kunnen uitstrekken. Bovendien is het altijd raadzaam, indien mogelijk, een voetsteun te hebben.

Als we met een muis werken, moet de positie van de muis het mogelijk maken dat de onderarm op de tafel steunt, en een deel van de vingers op de muis zelf, zonder dat de arm overmatig moet worden gestrekt, om de handen de kracht te geven om de toetsen in te drukken en de muis te bewegen.


Verwar gezondheid niet met ergonomie

Ja, dit is ook een fout die sommige mensen maken. Als u ernstige rugpijn hebt, kunt u het beste naar een goede specialist gaan, want zelfs de beste stoel ter wereld zal u niet kunnen verlossen.

Als u echter vele uren zittend doorbrengt en wat u zoekt is toekomstige kwalen te voorkomen, dan zijn er bepaalde modellen ergonomische stoelen die ons veel kunnen helpen, maar bedenk wel dat helaas geen enkele stoel wonderen verricht, het is heel belangrijk om voor uw zithouding te zorgen, zoals we in het vorige punt hebben aangegeven.


Andere externe aspecten

Naast de kantoorstoel of de werkplek zijn er nog andere factoren die de manier waarop we werken beïnvloeden. We hebben het over andere externe aspecten zoals de verlichting.

Het verdient aanbeveling om waar mogelijk bij natuurlijk licht te werken en felle lichtbronnen die direct verblinden te vermijden. Het is ook raadzaam om voor de werkplek over bewegingsvrijheid te beschikken, het omgevingslawaai of zelfs de kwaliteit van de lucht en de omgevingstemperatuur zijn andere aspecten waarmee we rekening moeten houden om op een meer comfortabele en efficiënte manier te werken.