Hoe je een correcte zithouding aanneemt tijdens zittend werk
Artikelindex
Een slechte zithouding kan je veel problemen bezorgen, daarom gaan we in deze blog bespreken hoe je een correcte zithouding aanneemt tijdens het uitvoeren van zittend werk. We geven je tips en trucs om een goede houding aan te nemen die rugklachten en andere problemen door langdurig zitten voorkomt. Vergeet ook niet dat het behouden van een goede houding niet alleen gunstig is voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je productiviteit en algemene welzijn op de werkvloer.
Mensen brengen gemiddeld een derde van de dag door met werkgerelateerde activiteiten. Ongeacht het soort werk dat we doen, spenderen we dus veel uren per dag aan werken. Een groot aantal banen worden zittend uitgevoerd. Hiernaast brengen we ook veel vrije tijd door in een zittende houding, bijvoorbeeld achter een tv of computer of op je telefoon. Veel van onze dagelijkse tijd brengen we dus inactief door in zittende houdingen die onze botten en spieren transformeren. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid, zoals blessures of aandoeningen die dagelijks van invloed zijn op ons welzijn. Ons lichaam is ontworpen om constant in beweging te zijn, dus langdurig zitten veroorzaakt significante veranderingen. Dit uit zich in rug-, nek- en schouderpijn en slijtage van de wervelkolom.
Hoe je een juiste zithouding aanneemt op het werk of thuis
Van kinds af aan wordt ons geleerd om een goede houding aan te nemen tijdens het zitten of staan, vanwege de impact op onze rug. Daarom zal ongeacht het werk dat we doen, de stoel altijd een centrale rol spelen. Stoelen hebben een belangrijke rol bij het uitvoeren van onze activiteiten, en zullen je helpen om correct te zitten op het werk, thuis, op school. en andere plekken.
De stoel als essentieel element
Of je nu een interieurontwerper, receptionist of chauffeur bent, al deze beroepen gebruiken een stoel als hulpmiddel bij het uitvoeren van het werk. De stoel wordt beschouwd als een basiselement, vanuit dit hulpmiddel worden verschillende soorten taken uitgevoerd. En zoveel uren zitten zal uiteraard invloed hebben op je rug, maar ook op andere delen van je lichaam. Polsen, armen, benen, de bloedsomloop... een slechte bureaustoel kan een negatieve impact hebben op al deze lichaamsdelen. Veel zittend werk wordt uitgevoerd vanuit kantoor. Van receptionisten die alle klanten ontvangen en verder helpen tot ambtenaren en werknemers in de privésector die administratieve taken uitvoeren. Maar ook ontwerpers, architecten, ingenieurs die grote tekentafels gebruiken om hun creativiteit naar de praktijk te vertalen. Het besef van het belang van het aannemen van een goede zithouding en het juiste gebruik van de bureaustoel heeft invloed op de gezondheidstoestand van al deze werknemers. En geen gezond bedrijf zonder gezonde werknemers, gezonde werknemers leidt tot minder afwezigheid van het personeel en verhoogt de productiviteit. Daarom is investeren in een ergonomische bureaustoel essentieel, er zijn alleen maar winnaars!
De ideale bureaustoel om een juiste zithouding aan te nemen op het werk
De perfecte bureaustoel is de stoel die zich aan onze morfologische kenmerken kan aanpassen. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een bureaustoel met een verstelbare zithoogte en verstelbare rugleuning die kan kantelen. Wanneer de bureaustoel wielen heeft wordt de verplaatsing naar de werktafel vergemakkelijkt. Laten we ook niet vergeten dat de stoffering ervoor moet zorgen dat er geen ongewenste verschuiving mogelijk is van de persoon die op de stoel zit. Jouw bureaustoel moet aan jouw behoeften voldoen. Daarom moet de hoogte kunnen worden aangepast. Houd er rekening mee dat je voeten niet bungelen en dat je knieën horizontaal zijn uitgelijnd. Plaats je bureaustoel zo dicht mogelijk bij het bureau om een rechte houding te kunnen behouden. Voorkom dat het bureau aan de onderkant gesloten is, wat een goede positie van de benen zou kunnen belemmeren. Let erop dat je armsteunen hebt, zodat de polsen kunnen rusten wanneer je je handen niet gebruikt. Vergeet ook de rugleuning niet. Volgens de meeste experts moet de rugleuning recht zijn en tot op schouderhoogte komen. Anderen wijzen er echter op dat het het beste is om de kromming van de rug te respecteren. Daarom moet je bureaustoel een lendensteun hebben. Want het belangrijkste is dat je voelt dat het lendegebied altijd beschermd en ondersteund wordt, om rugpijn te voorkomen.
Wat is een correcte zithouding om in te werken?
Om op een goede manier te zitten, en zo een positieve bijdrage te leveren aan je gezondheid, is het belangrijk om je verschillende lichaamsdelen goed op elkaar af te stemmen. Ook de juiste afstemming van kantooraccessoires of hulpmiddelen speelt hierbij natuurlijk een rol. Het wordt aanbevolen om de volgende houding aan te nemen voor elk afzonderlijk lichaamsdeel om de onderlinge afstemming te bevorderen:
- Het hoofd: in een rechte houding, in lijn met de nek en zonder de kin omhoog te brengen.
- De rug: houd hem tegen de rugleuning en let erop dat je wervelkolom recht is.
- De schouders: met een hoek van 90º, op dezelfde hoogte en met een lichte buiging. Ontspan je schouders zodat ze dicht bij het lichaam zijn.
- De armen: in een rechte lijn, in dezelfde positie als de polsen.
- De ellebogen: in een hoek van 90º, net als de schouders.
- De knieën: op dezelfde hoogte als de heupen.
- De voeten: volledig op de grond rustend.
- De benen: niet gekruist, een rechte hoek vormend met de knieën.
- De dijen: twee derde van de dijen moeten op de stoel rusten.
Ergonomie bij een juiste zithouding
Als je op een computer werkt, moet het scherm zich op 40 cm afstand van je ogen bevinden, op een hoogte waarop je het hoofd comfortabel recht kunt houden. De muis en het toetsenbord moeten op dezelfde hoogte als de ellebogen worden geplaatst om de rug niet te belasten. Het bureau moet naast het toetsenbord de ellebogen en onderarmen ondersteunen. Als je een voertuig bestuurt, moet je gaan zitten met je benen in een hoek van 90º ten opzichte van je lichaam. Dit voorkomt dat je je rug hoeft te belasten. Hou ook om de twee of drie uur een pauze om vermoeidheid van de ogen te verminderen. Correct zitten op het werk voorkomt veel latere problemen, dus het is de moeite waard om er wat extra aandacht aan te besteden en regelmatig je houding te controleren.
Problemen veroorzaakt door een onjuiste zithouding
Als je geen goede houding aanneemt tijdens het zitten, kun je diverse gezondheidsproblemen ondervinden. Deze kunnen zeer gevarieerd zijn: vermoeide ogen, hoofdpijn, problemen in de nek, schouders en rug. Deze kleine initiële problemen kunnen in de loop van de tijd verergeren. Ze kunnen leiden tot serieuze toekomstige problemen zoals lage rugpijn of ischias. Het lichaamsdeel dat het meest lijdt, is de nek. Een slechte zithouding heeft ook invloed op het spijsverterings- en ademhalingsproces. Het kan zelfs leiden tot incontinentie en bijdragen aan obstipatie.
5 slechte houdingen en aanbevelingen om je houding te verbeteren
- Naar het scherm leunen om beter te kunnen zien: het is beter om in te zoomen of een bril te gebruiken.
- Langdurig stilzitten: neem korte pauzes. Sta op, loop of rek om te ontspannen.
- Op een of beide benen zitten: dit beperkt de bloedsomloop. Rechte benen is de juiste houding.
- Plotse bewegingen maken: beweeg je hele lichaam tegelijkertijd om te voorkomen dat je nek geblesseerd raakt. Verdeel alle hulpmiddelen die je gebruikt goed over je bureau en plaats ze binnen handbereik.
- Een lichtbron voor het scherm of achter je plaatsen: de reflectie die ontstaat, belemmert een helder zicht op het scherm. Plaats gordijnen of jaloezieën die de zonnestralen beperken. Let op je houding, want daarmee zorg je voor je gezondheid op de lange termijn.