Verslaafd aan werken
Artikelindex
Vandaag de dag komen er nieuwe vormen van verslaving voor die een steeds groter probleem worden. Werkverslaving is een van deze verslavende gedragingen, ontstaan door de zeer competitieve omgeving en beloningsmechanismen in sommige bedrijven. Ben jij verslaafd aan je werk?
In de cultuur waarin we vandaag de dag leven, is het heel gewoon dat je gedurende je leven enkele verslavende gedragingen ontwikkelt. Dit komt doordat wij mensen van nature pijnlijke sensaties proberen te vermijden en plezierige sensaties opzoeken en herhalen. Niemand wil lijden en ons brein zoekt naar dingen die ons een bevredigende stimulans geven. Wanneer we de rationele controle verliezen over hoe we die stimulansen krijgen, komen we in aanraking met verslavingen.
Een zeer competitieve omgeving in bedrijven kan angst onder de werknemers veroorzaken. Werknemers die zich niet veilig voelen, activeren gedragspatronen om die onzekerheid te verhullen. Zo proberen ze erkenning te krijgen van leidinggevenden en collega's. De realiteit is dat meer en langer werken niet per se leidt tot meer productiviteit en creativiteit. En als je niet in staat bent om te ontspannen of andere activiteiten te doen, kan de obsessie met werk destructief worden.
Tekenen dat je mogelijk verslaafd bent aan je werk:
Kun je stoppen met denken aan je werk?
Een duidelijk teken dat je verslaafd bent aan je werk is wanneer je het niet uit je hoofd kunt krijgen. Alle gesprekken die je voert hebben te maken met je professionele activiteiten en prestaties, en je geniet echt van praten over je werk. Na thuiskomst blijf je maar over problemen en vraagstukken malen. Als het onmogelijk is om los te koppelen en stress los te laten, heb je mogelijk een werkverslaving.
Ons onderbewustzijn heeft een hekel aan verandering; alleen al het suggereren ervan kan een innerlijk conflict veroorzaken. Daarom is een van de verdedigingsmechanismen die het gebruikt, het probleem verborgen houden. Geen eigen verantwoordelijkheid nemen om het probleem aan te pakken is een manier om geen innerlijk conflict te ervaren. Vaak erkennen we aanvankelijk niet dat er een probleem is, omdat we niet hoeven te zoeken naar een oplossing voor iets wat gewoon niet waar is.
Volledig bewust worden van het probleem, onze verantwoordelijkheid voor het ontstaan hiervan en de gevolgen van het probleem willen dragen is de eerste stap om het op te lossen.
Kun je je baas iets weigeren?
Hoe lang al stel je familievakanties uit? Of sla je belangrijke gebeurtenissen in het leven van je dierbaren over? Ondanks dat je je handen en agenda helemaal vol hebt, kun je geen deadlines of andere zaken gerelateerd aan je werk weigeren. En delegeren vind je ook lastig, omdat je alles zelf wil weten en controleren. Dit zijn veelvoorkomende tekenen van werkverslaving, vooral de behoefte om alles zelf te doen en elk proces te controleren.
Dit is een andere strategie om verantwoordelijkheid te ontlopen. Als je geen tijd hebt om na te denken, kun je beter maar op dezelfde manier doorgaan. Het verslechteren van interpersoonlijke relaties, het onvermogen om welzijn te ervaren, geen lichaamsbeweging uit te oefenen en niet volledig te kunnen rusten, zijn de gevolgen van dit soort gedrag. En dit zal je nog meer naar de verslaving voor je werk leiden als enige mogelijke uitweg.
Heb je geen tijd?
We hebben allemaal dezelfde hoeveelheid tijd per dag. Hoe we die tijd benutten en welke activiteiten we prioriteit geven, is een persoonlijke keuze. Werkverslaafden kiezen er elke dag voor om werk boven elke andere activiteit te stellen. En door geen tijd te besteden aan dierbaren en steeds meer verantwoordelijkheden te aanvaarden, blijft er minder tijd over om van het leven te genieten.
Gevolgen van werkverslaving
Mensen die lijden aan werkverslaving kunnen depressie, angst, stress, problemen in interpersoonlijke relaties, en isolatie van de samenleving ervaren.
Dit zijn ernstige problemen. Het lijkt alsof we praten over een verslaving aan een middel of drugs. Dit komt omdat alle verslavingen vergelijkbare gevolgen hebben. Een van de eerste negatieve effecten is dat de verslaafde het gevoel heeft de controle te verliezen over de activiteit. Er is een intense drang om de handeling uit te voeren die genot veroorzaakt. Ontwenningsverschijnselen uiten zich in prikkelbaarheid en ongemak bij het niet kunnen uitvoeren van het gedrag.
Er zal ook behoefte zijn om de frequentie van de activiteit te verhogen om hetzelfde oorspronkelijke plezierige effect te bereiken. De negatieve gevolgen worden vaak opgemerkt door naasten, maar als verdedigingsmechanisme ontkent de verslaafde het probleem.
Behandeling van werkverslaving
Er zijn veel behandelingen om een verslavingsprobleem zoals een werkverslaving aan te pakken. De eerste stap moet, net als bij elke verslaving, zijn om het probleem te erkennen. Mensen krijgen geen hulp tenzij ze zelf besluiten te veranderen. En hiervoor moet je je volledig bewust worden van het feit dat je een probleem hebt, dat het niet een probleem is dat alle mensen ervaren, en dat het een individuele ervaring is. En natuurlijk ook dat verandering mogelijk is.
Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken die je helpt om jezelf beter te begrijpen en je verslaving te overwinnen. Maar ook om te begrijpen waarom je in de verslaving terecht bent gekomen. Alleen zo kun je voorkomen dat dit soort gedrag zich herhaalt. Het detecteren van de eerste tekens van verslaving zodra ze beginnen te ontstaan, zal je helpen ze snel aan te pakken en te voorkomen dat je weer in je verslaving zal vervallen.
Wat betekent het om bewust te zijn?
Bewust zijn is een keuze in hoe we ervoor kiezen om ons leven te leiden. Een bewuste evaluatie van waarom we bepaalde beslissingen nemen. Als je je ervan bewust bent dat je verslaafd bent aan je werk, ontken je dit niet meer. Dan ervaar je het probleem en kun je kiezen wat je ermee doet. Het tegenovergestelde, onbewust zijn, helpt om het bestaan van een probleem te ontkennen en elk verdedigingsmechanisme te gebruiken om het probleem te blijven verbergen. Wanneer je je werkverslaving eindelijk accepteert als gedrag dat negatieve gevolgen voor je heeft, kan je het veranderen beginnen. Zonder je volledig bewust te zijn van wat je doet, kun je je gedrag niet veranderen of hulp zoeken om je problemen te overwinnen.
Mindfulness
Een van de trendy therapieën die kan helpen bij elk type verslaving is mindfulness en meditatie. Mindfulness heeft geen letterlijke vertaling naar het Nederlands. Het betekent bewuste geest, en kan worden vertaald als volledig aanwezig zijn. Dit houdt in dat je je dagelijkse activiteiten uitvoert terwijl je volledig met lichaam en geest aanwezig bent. Dus als je de afwas doet, zijn je geest en je lichaam bezig met de afwas. Zonder je geest toe te staan af te dwalen in fantasieën. Je ademt diep in met een rustig ritme en concentreert je op wat je aan het doen bent.
Mindfulness omvat ook het niet beoordelen van het moment en het accepteren van je ervaring zoals het is. De dingen accepteren zoals ze zich op dit moment voordoen. Dit kan klinken als berusting, maar het betekent niet dat je van deze realiteit houdt, eerder dat je de omstandigheden van je leven zoals die nu zo zijn, accepteert en dat je bereid bent ze te veranderen. Niet oordelen is een zeer krachtige oefening om uit verslavingen te komen. Het stelt je in staat om uit de gewoonte van zelfoordeel te stappen en je slecht te voelen over hoe je jezelf ziet.
Meditatie
Meditatie is een andere activiteit die veel kan helpen en die ook sterk verbonden is met mindfulness. Zelfs als je maar 5 minuten per dag mediteert, krijg je de ontspanning die nodig is om je leven te veranderen en uiteindelijk uit je verslaving te komen. Wanneer je zand in een glazen beker met water doet en dit roert, zie je alleen maar bruin gekleurd water, water vermengd met zand. Maar als je het mengsel een paar uur laat rusten, zal het water helder worden. Zo werkt het ook met de geest, meditatie stelt je in staat om duidelijk te zien.