Ergonomie en gezondheid
Carlos Fernández Carbonell

Wat is de juiste hoogte van je bureau?

Deel:

De perfecte hoogte van het bureaublad bepalen is niet zo eenvoudig, omdat er veel factoren zijn om rekening mee te houden die per persoon verschillen. Met andere woorden, er is niet één ideale hoogte voor alle bureaus. Daarom zijn in hoogte verstelbare bureaus een uitstekende oplossing voor op de werkvloer.

Of je nu wilt weten hoe je de in je bedrijf aanwezige bureaus kunt aanpassen, of dat je op zoek bent naar de beste nieuwe en in hoogte verstelbare bureaus voor je medewerkers, in dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.

Het belang van de juiste hoogte van je bureau

De hoogte van het bureau is in elke werkomgeving belangrijk. Vooral als je vaak aan de computer werkt of handmatige taken uitvoert die vereisen dat je lange tijd in dezelfde positie aan het bureau zit is het extra belangrijk om erop te letten dat je bureau op de juiste hoogte staat.

Ergonomie op kantoor is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers, en de hoogte van de bureaus is een van de belangrijkste elementen om de gezondheid en efficiëntie van de werknemers te verbeteren.

Enkele van de belangrijkste aspecten in dit verband zijn de volgende:

  • Minder risico op blessures: Een te laag of te hoog bureau kan bij langdurig gebruik de houding van de gebruiker belasten, wat weer kan leiden tot pijn en blessures in polsen, armen en schouders, nek en rug, evenals hoofdpijn. Met andere woorden, het juiste bureau bespaart een hoop geld en zorgen.
  • Voorkomen van vermoeide ogen: Een bureaublad dat niet op de juiste hoogte staat kan ook de positie van het computerscherm beïnvloeden, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de visuele gezondheid van de medewerkers. Vermoeide ogen en hoofdpijn zijn de meest voorkomende gevolgen van een bureau met de verkeerde hoogte.
  • Meer productiviteit en efficiëntie: De juiste hoogte van het bureaublad zorgt voor meer comfort en voorkomt onnodige onderbrekingen. Dit verbetert de concentratie, aandacht en productiviteit van de medewerkers, wat leidt tot hogere werkprestaties en een beter gebruik van de beschikbare middelen.
  • Aanpassingsvermogen: In hoogte verstelbare bureaus zijn essentieel op flexplekken of andere vormen van gedeelde werkplekken. Hier wordt het bureau namelijk door verschillende mensen met een heel verschillende lichaamsbouw gebruikt. Een in hoogte verstelbaar bureau stelt elke medewerker in staat om de werkplek snel en nauwkeurig aan zijn behoeften aan te passen.

Op welke hoogte moet een bureau staan?

Er is geen standaard hoogte voor bureaus. Er is wel een aanbevolen hoogte die afhangt van verschillende factoren, zoals de lengte van de gebruiker, de maximale en minimale hoogte van de bureaustoel waar de gebruiker op zit, en het soort werk dat aan het bureau moet worden uitgevoerd.

Met andere woorden, het is aan de gebruiker zelf om te bepalen welke hoogte zijn bureau moet hebben, zodat hij zijn werk optimaal kan uitvoeren. Er zijn echter enkele richtlijnen die je kunt hanteren.

  • Als je een verstelbaar bureau hebt waarop je ook staand kunt werken, wat steeds vaker voorkomt, voelen de meeste werknemers zich prettig bij een hoogte tussen de 90 en 110 centimeter.

Om de exacte maat te bepalen, moet de betreffende medewerker zijn armen losjes laten hangen totdat hij een positie vindt waarin hij zich comfortabel en ontspannen voelt.

  • Bij traditioneel kantoormeubilair ligt de ideale hoogte van een bureau voor zittend werk meestal tussen de 70 en 75 centimeter. In dit geval hebben de medewerkers idealiter ook een in hoogte verstelbare bureaustoel met armsteunen ter beschikking, zodat ze zelf kunnen bepalen welke positie voor hen het meest comfortabel is.

Hoe kun je de aanbevolen hoogte van een bureau controleren?

Als er in een kantoor alleen vaste bureaus beschikbaar zijn, is het moeilijk om voor iedereen de aanbevolen bureaubladhoogte te bereiken.

De beste manier om de optimale hoogte van een bureau te bepalen, is door de afstand tussen de ellebogen van de medewerker en de vloer te meten, terwijl de medewerker zit en zijn armen in een schrijfhouding in een hoek van 90 graden houdt.

Soms is voor de best mogelijke combinatie een in hoogte verstelbare bureaustoel voldoende. Zeer waarschijnlijk is echter ook een voetsteun nodig voor een echt comfortabele ervaring. Als het bureau daarentegen in hoogte verstelbaar is, kan het zo vaak als nodig worden aangepast om elke medewerker de beste ondersteuning te bieden, zelfs als hij zijn werkplek moet delen met veel grotere of kleinere collega's.