Kantoordecoratie

Werkeilanden: omschrijving en opstelling

Deel:

Kantoren zijn er niet alleen voor individuele werkzaamheden. Individuele kantoren of losse tafels komen steeds minder voor. De nieuwe manier van werken in het hedendaagse bedrijfsleven is gebaseerd op teamwerk en op de optimalisatie daarvan. Het gebruik van werkeilanden wordt over het algemeen gezien als de ultieme oplossing voor het bevorderen van teamwerk. Ontdek met 365bureaustoel.nl hoe dat in zijn werk gaat.

Wat zijn werkeilanden?

In werkruimtes waar collega´s samenwerken en een flexibelere werkdynamiek wenselijk is, is de traditionele opstelling van bureautafels in onbruik geraakt.

Tegenwoordig geeft men de voorkeur aan het opstellen van werkeilanden, dat zijn tafelcombinaties waarmee meerdere collega’s harmonieus en plezierig aan hetzelfde superbureau kunnen werken.

Dit type kantoormeubilair maakt het mogelijk om teamwerk te stimuleren en past beter bij de hedendaagse werkrealiteit, waarbij het werk door één persoon bijna niet meer voorkomt.

Werkeilanden bestaande uit meerdere bureautafels hebben talrijke voordelen:

  • Het beschikken over de meest geschikte randvoorwaarden voor het moderniseren van het werkproces in het bedrijf.
  • Bedrijfsmiddelen worden beter benut, waardoor de productiviteit wordt verhoogd.
  • Voorkeur wordt gegeven aan grote ruimtes, wat positief is voor de motivatie van medewerkers.

Daarom kan de keuze van kantoormeubilair voor werkeilanden een grote impact hebben op de prestaties in het dagelijkse werk.

Hoeveel mensen kunnen werken aan werkeilanden?

Zoals je weet, stellen arbeidsvoorschriften richtlijnen vast als het gaat om het verdelen van ruimtes op kantoor. Welke opstelling is ideaal met oog op de lichamelijke gesteldheid en het welzijn van werknemers? Hoe kan het meubilair worden opgesteld om het werk efficiënter te maken?

Bij werkeilanden is het doel dat uw werknemers samenwerken en voldoende ruimte hebben voor hun vergaderingen en hun gebruikelijke taken.

De grootte van de werkeilanden op kantoor hangen samen met de grootte van je team. De meest voorkomende zijn werkeilanden voor 4 personen zijn, maar werkeilanden voor 6 personen en nog meer collega´s komen ook vaak voor.

Naast het aantal mensen dat deel uitmaakt van elk werkteam dat aan elk eiland is toegewezen, hangt de grootte hiervan ook af van de ruimte die u beschikbaar hebt in uw kantoor. Een kleine plek biedt minder mogelijkheden dan bijvoorbeeld een groot kantoor of een open ruimte, waar je zelfs meerdere werkeilanden per team kunt plaatsen.

En je hebt ook verschillende opties, naargelang het gekozen type meubilair. Het werken aan grote rechthoekige tafels is een heel andere ervaring dan bijvoorbeeld het werken aan ronde tafels, met minder persoonlijke ruimte als we ervan uitgaan dat je ook bureaustoelen, computers, enz. moet neerzetten. Dat is de reden waarom rechthoekige tafels van aanzienlijke omvang over het algemeen meestal worden gebruikt voor werkeilanden, waarin werknemers face-to-face kunnen werken voor een betere uitvoering van hun taken.

Tips voor het inrichten van het kantoor met werkeilanden

Houd bij het inrichten van je kantoor met werkeilanden rekening met de volgende aspecten:

  • Zorg voor grote ruimtes, waarin medewerkers voldoende comfort hebben. Als ze onvoldoende ruimte hebben, zal samenwerken vervelender zijn omdat ze het gevoel hebben dat ze niet eens genoeg privacy hebben om een e-mail te lezen.
  • Maak gebruik van de muren, hetzij om boekenplanken te plaatsen of om erop te schilderen (glazen wanden zijn een geweldige oplossing). Wanneer een team aan werkeilanden werkt, moet het gemeenschappelijke bronnen bij de hand hebben die soms in één oogopslag moeten worden gevonden.
  • Gebruik alle soorten opbergruimte: laden, planken, archiefkasten... Maar buiten de gemeenschappelijke ruimte, zodat teamleden over voldoende werkruimte blijven beschikken. Het is belangrijk dat ze hun werk comfortabel kunnen uitvoeren en de overdaad aan elementen kan dat doel belemmeren.
  • Zet zoveel mogelijk in op open ruimtes. De doorschijnende kantoren, zonder scheidingswanden of schermen, geven een groter gevoel van ruimte en bevorderen teamwerk, wat uiteindelijk is wat je wilt bereiken met een werkeiland.
  • Vergeet de verlichting van het eiland niet. Het is een ruimte waarin de teamleden elkaars gezichten moeten kunnen zien. Een slecht verlichte plaats zal uw werknemers niet echt helpen hun werk goed te doen.
  • Denk aan rustplaatsen. Als het werkeiland te veel ruimte in beslag neemt, zal het team het gevoel hebben dat ze alleen ruimte hebben om te werken, maar niet om een pauze te nemen wanneer dat nodig is. Dat draagt niet bij aan de flexibele werkomstandigheden die bij dit soort organisaties op kantoor wordt gezocht.

Je hebt nu een indruk gekregen van alle voordelen van een werkeiland op kantoor. Maak handig gebruik van deze tips bij het inrichten van je (nieuwe) kantoor!