Teamwerk

Agile-methodologieën: wat zijn het en welke types?

Deel:

Hebt u ooit gehoord van Agile methodologieën? In deze 365BureauStoel post vertellen we u wat ze zijn, welke types er bestaan en hoe u ze in uw dagelijks leven kunt toepassen.

Als u in een ontwerp-, kantoor- of projectontwikkelingsomgeving werkt, hebt u waarschijnlijk al meer dan eens gehoord over "Agile methodologieën", of Agile manieren van werken waarbij er een reeks manieren en stappen zijn die u moet volgen om op tijd te leveren, uw workflow up to date te houden en uiteindelijk productiever te zijn.

De waarheid is dat Agile-methodologieën hun hoge vlucht hebben genomen als gevolg van de technologische ontwikkeling, waarbij het met de komst van internet, mobiele telefoons en het gebruik van apps steeds noodzakelijker werd om een constant en hoog werktempo aan te houden om de eindgebruiker tevreden te stellen.

Vandaar de noodzaak om stabiele, constante en nuttige workflows te genereren, wat wordt bereikt door Agile methodologieën te gebruiken. Sommige zijn ontworpen voor digitale omgevingen, maar andere, zoals Scrum of Kanban, zijn toepasbaar in verschillende omgevingen.

Maar laten we ze stap voor stap bekijken:

Wat zijn Agile methodologieën?

Agile-methodologieën zijn gestandaardiseerde manieren van werken, met een strikt stapsgewijs protocol waarbij een project wordt opgesplitst in verschillende kleinere delen, waardoor sneller kan worden opgeleverd en efficiënter kan worden gewerkt.

In werkelijkheid maken Agile methodologieën deel uit van iets dat "de Agile filosofie" wordt genoemd en dat een andere manier van werken en organiseren omvat. Het is met name een andere manier van denken, met bepaalde belangrijke aspecten:

  • de gebruiker staat steeds centraal, zodat een project niet alleen vanuit het oogpunt van de "betaler" wordt benaderd, maar ook vanuit het nut dat het voor de samenleving zal hebben.
  • Toewijzing geschiedt op basis van prioriteiten, niet van urgentie. Deze nuancering is belangrijk, omdat zij vereist dat men zich zo organiseert dat de belangrijkste op te lossen aspecten worden opgelost, zonder te worden onderbroken door dringende zaken die tijd en waarde wegnemen.
  • Communicatie is van vitaal belang, zowel met klanten als tussen werknemers onderling. In feite worden, zoals we later zullen zien, in bepaalde Agile methoden zoals Scrum, de momenten waarop het team bijeenkomt om te praten over wat nodig is, "ceremonies" genoemd.

Deze zaken, en nog veel meer, worden uiteengezet in het beroemde "Agile Manifest", waarin ook de nadruk wordt gelegd op elementen als snelheid van levering, doelgerichtheid, enz. Het uiteindelijke doel van deze werkmethode is om productiever te zijn en zich gemakkelijk aan veranderingen aan te passen.

Soorten Agile methodologieën

We gaan er dieper op in. Dit zijn de bekendste Agile methodologieën:

Scrum

Dit is momenteel de meest gebruikte methode, hoewel zij ook één van de meest gecompliceerde is.

Er wordt vanaf de start een werkploeg aangewezen, met een productleider, een coördinator en een werkploeg.

Het doel is van het begin af aan te bepalen wat er met een lijst moet gebeuren. Uit deze lijst worden de hoogste prioriteiten geselecteerd en daarvoor wordt een specifieke termijn vastgesteld (nooit meer dan twee weken). Dit staat bekend als een sprint.In een dergelijke sprint kan de workflow niet worden onderbroken en kunnen geen nieuwe taken worden ingevoerd totdat de voor die periode aangewezen taken zijn voltooid.

In deze methode wordt veel belang gehecht aan communicatie, zozeer zelfs dat teamvergaderingen "ceremonies" worden genoemd als een manier om hun relevantie in deze methode te benadrukken. Deze ceremonies vinden dus plaats voor, tijdens en na het einde van het project, zodat het project voortdurend wordt opgevolgd en, indien nodig, prioriteiten of taken worden bijgesteld voor de volgende sprint.

Scrum is gebruikelijker in zeer grote, geïntegreerde projectomgevingen, maar kan worden aangepast aan vele gebieden van teamwerk.

Kanban

De Kanban-methodologie is, in tegenstelling tot Scrum, één van de gemakkelijkst te volgen methodes, zelfs toepasbaar als u op individueel niveau productiever wilt zijn en u kunt ze perfect in uw persoonlijke omgeving toepassen.

Kanban is gebaseerd op een planbord dat je in drie delen moet verdelen: taken die moeten worden uitgevoerd, die in uitvoering zijn en taken die zijn voltooid. Dit is natuurlijk de basis, afhankelijk van de aard van uw werk kunt u meer onderdelen toevoegen. Bijvoorbeeld, als u in de journalistiek zit, kunt u het verdelen in:

  • te schrijven artikelen;
  • onderzoek;
  • concept;
  • correctie;
  • publicatie.

Het is een methodologie die zeer aanpasbaar is aan verschillende omgevingen, u neemt gewoon potlood en papier en tekent uw drie kolommen in de context die u nodig hebt: op persoonlijk vlak, in uw werk, om uw huis te organiseren, enz.

De sleutel is om niet te veel taken in het "in uitvoering"-gedeelte te laten staan (idealiter niet meer dan drie) en om een constante stroom van activiteiten te hebben. Het doel van deze methode is juist om een actief werkritme aan te houden, zodat wat u start, u ook voltooit. Vandaar dat het planbord het formaat is dat deze methode gebruikt: als u het voor u ziet liggen, zult u eerder geneigd zijn te voltooien waaraan u bent begonnen.

Design Sprint

Dit is de door Google gebruikte methode, die in feite bestaat uit 5 dagen intensief werk waarbij het doel is één enkel project in zijn geheel aan te pakken en de meest directe problemen op te lossen. Na die 5 dagen moet u met een voorstel of product komen dat onmiddellijk kan worden gebruikt.

Vond u dit artikel over de Agile methodologieën interessant? Vergeet niet dat we bij 365BureauStoel experts zijn in kantoorstoelen, gamingstoelen en ergonomische stoelen om ons steentje bij te dragen aan productieve werkomgevingen.

Bezoek ons nu op onze 365BureauStoel website, mis onze aanbiedingen niet!