Kantoordecoratie
Maria Fernanda Casique

Waarom kiezen voor een open kantoor?

Deel:

Open kantoren, ook wel bekend als "open space" kantoren, zijn de afgelopen decennia steeds populairder geworden. Maar waarom kiezen zoveel bedrijven voor dit model? Het antwoord ligt in een combinatie van factoren, waaronder de verbetering van de communicatie, kostenbesparing en flexibiliteit van de ruimte. Echter, net als bij elke ontwerpbeslissing, hebben open kantoren zowel voordelen als uitdagingen. Hieronder zullen we onderzoeken wat een open kantoor is, hoe de ruimte in te delen, wanneer dit type kantoor nuttig is en de voor- en nadelen die het met zich meebrengt.

Wat is een open kantoor of open space?

Een open kantoor is een werkruimte zonder muren of significante fysieke scheidingen tussen de medewerkers. In plaats van cabines of privé kantoren, delen de werknemers een gemeenschappelijke ruimte met bureaus en werkplekken die in een meer collaboratieve omgeving zijn opgesteld. Dit ontwerp is bedoeld om interactie en samenwerking tussen medewerkers te bevorderen door fysieke barrières die communicatie kunnen belemmeren te verwijderen.

Hoe de ruimte in open kantoren in te delen

Het indelen van de ruimte in een open kantoor is cruciaal om de voordelen te maximaliseren. Hier zijn enkele belangrijke tips:

 • Gedefinieerde werkgebieden: Ondanks de openheid is het nuttig om specifieke gebieden voor verschillende soorten werk te creëren. Bijvoorbeeld een gebied voor collaboratief werk en een ander voor taken die concentratie vereisen.
 • Ergonomisch meubilair: Het is essentieel om ergonomische bureaustoelen te hebben die comfort en ondersteuning bieden tijdens lange werkdagen. Dit verbetert niet alleen de gezondheid van de medewerkers, maar ook hun productiviteit.
 • Ontspanningsruimtes: Het integreren van gebieden waar medewerkers kunnen ontspannen en loskoppelen is fundamenteel. Deze ruimtes kunnen banken, eettafels en speelruimtes bevatten.
 • Visuele en akoestische privacy: Hoewel open kantoren interactie bevorderen, is het ook belangrijk om opties voor privacy te bieden. Mobiele schermen, planten en geluiddichte cabines kunnen helpen om afleidingen te verminderen.

In welke gevallen zijn open kantoren nuttig?

Open kantoren kunnen bijzonder nuttig zijn in bepaalde contexten:

 • Creatieve bedrijven: Reclamebureaus, ontwerpbureaus en technologiebedrijven profiteren vaak van de constante uitwisseling van ideeën.
 • Startups: Nieuwe bedrijven met kleine teams kunnen in open kantoren een effectieve manier vinden om teamcohesie te bevorderen en kosten te besparen.
 • Collaboratieve projecten: Wanneer het werk constante samenwerking vereist, zoals bij onderzoeksprojecten of productontwikkeling, vergemakkelijkt een open omgeving de communicatie.

Voor- en nadelen van open space kantoren

Voordelen

 • Verbeterde communicatie: Zonder fysieke barrières kunnen medewerkers gemakkelijker communiceren, wat kan leiden tot betere samenwerking en probleemoplossing.
 • Flexibiliteit: Open kantoren maken het mogelijk om de ruimte opnieuw in te richten volgens de veranderende behoeften van het bedrijf.
 • Kostenbesparing: Door de noodzaak van het bouwen van muren en privé kantoren te elimineren, kunnen bouw- en onderhoudskosten worden verlaagd.
 • Bevordering van de bedrijfscultuur: Een open ruimte kan helpen een cultuur van transparantie en toegankelijkheid binnen het bedrijf te ontwikkelen.

Nadelen

 • Afleidingen: Het gebrek aan privacy kan leiden tot een toename van afleidingen, wat de productiviteit kan beïnvloeden.
 • Lawaai: Lawaai is een van de belangrijkste klachten in open kantoren, omdat gesprekken en bewegingen storend kunnen zijn.
 • Gebrek aan privacy: Sommige medewerkers kunnen zich ongemakkelijk voelen bij het gebrek aan privacy, wat hun welzijn en prestaties kan beïnvloeden.
 • Verspreiding van ziekten: In een gedeelde ruimte kunnen ziekten zich gemakkelijker verspreiden, wat de gezondheid van de medewerkers kan beïnvloeden.

Zijn open kantoren geschikt voor uw bedrijf?

Kantoortuinen bieden een aantal belangrijke voordelen, zoals betere communicatie en lagere kosten. Ze brengen echter ook uitdagingen met zich mee, zoals lawaai en een gebrek aan privacy. Wanneer je dit type ontwerp overweegt, is het belangrijk om deze factoren tegen elkaar af te wegen en na te denken over oplossingen die de negatieve aspecten verzachten. Het implementeren van specifieke zones voor verschillende soorten werk, het gebruik van ergonomisch meubilair en het creëren van pauzezones kan helpen om de voordelen van een open kantoor te maximaliseren. Uiteindelijk moet de beslissing om te kiezen voor een open kantoorruimte gebaseerd zijn op de specifieke behoeften van het bedrijf en zijn team.

Voor meer informatie over hoe u uw open kantoorruimte kunt inrichten met het juiste meubilair, moet u niet vergeten onze selectie witte bureaustoelen te bekijken.