Telewerken
Andrea Álvarez

De mythe van het multidasken: kunnen wij multitasken?

Deel:

Kent u de mythe van multitasking? Ontdek wat multitasking is en wat de bekendste mythen zijn over dit menselijk kunnen.

Het zal waarschijnlijk niet de eerste of de laatste keer zijn dat u hoort over alle goede dingen die komen kijken bij het werken als multitasker.

De waarheid is dat het een concept is dat veel controverse met zich meebrengt, aangezien wetenschappelijk bewijs onlangs heeft aangetoond dat multitasking niet bestaat, of althans de mens, zoals onze hersenen momenteel zijn ontwikkeld, niet in staat is om het daadwerkelijk te ontwikkelen.

Wij leggen hieronder uit waarom.

Om te beginnen, wat is multitasking?

In de strikte zin van het woord is multitasking het vermogen om verschillende acties tegelijk uit te voeren.

Dit concept is ontstaan als gevolg van de technologische ontwikkeling. Onze computers zijn inderdaad in staat tot multitasking. Dankzij deze capaciteit kunnen wij onze computer laden en diverse taken tegelijk laten uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van zijn prestatievermogen.

Hierdoor en door onze huidige nauwe band met de technologie wilden wij dit vermogen om gelijktijdige taken uit te voeren overbrengen op de mens, zodat één van de meest gevraagde vaardigheden op de werkplek het vermogen is om een ervaren multitasker te zijn.

Waarom kunt u geen multitasker zijn?

Hoewel het vermogen om te multitasken op veel gebieden hoog aangeschreven staat... is de realiteit totaal anders.

De mens is strikt genomen niet in staat twee handelingen tegelijkertijd uit te voeren waarbij dezelfde hersengebieden betrokken zijn. We kunnen automatische handelingen verrichten, zoals ademhalen en naar muziek luisteren, maar we kunnen niet tegelijk studeren en op meldingen op onze mobiele telefoon letten.

Wat er meestal gebeurt, is dat we "onze aandacht opsplitsen". Als we in een bijeenkomst zijn met familie of vrienden, hebben we de neiging op de telefoon te kijken terwijl iemand tegen ons praat, of we kijken voortdurend naar onze e-mail inbox terwijl we een webpagina aan het ontwerpen zijn.

Echter, hoe vaak hebt u niet met een vriend staan praten toen u de tijd op uw mobiele telefoon bekeek en niet meer wist hoe laat het op uw horloge was? Of, bijvoorbeeld, hoe vaak hebt u niet snel op uw Whatsapp gekeken en het bericht later opnieuw moeten lezen omdat u niet meer weet wat er stond?

Dit bewijst dat mensen niet echt in staat zijn om gelijktijdige taken uit te voeren alsof we computers zijn. Hoewel wij dat graag zouden willen, is in werkelijkheid het enige wat wij met deze acties bereiken, dat onze aandacht in het gedrang komt en dat wij geen van de taken die wij uitvoeren, goed uitvoeren.

Bekende mythes over multitasking

U heeft deze uitspraken waarschijnlijk al duizend keer in uw leven gehoord. Hier is waarom ze niet waar zijn.

Vrouwen zijn in staat om verschillende dingen tegelijk te doen

In de praktijk is dit niet waar. Dit geloof is geworteld in het feit dat men jarenlang heeft geloofd dat de hersenen van een vrouw anatomisch verschillen van die van een man.

Recente studies hebben echter niet alleen aangetoond dat dit anatomische verschil niet bestaat, maar ook dat de aandachtsspanne voor multitasking tussen vrouwen en mannen op een negatieve manier erg op elkaar lijkt: we zijn allemaal even slecht.

Multitasking maakt je productiever

Het tegendeel is waar: multitasken maakt u minder productief in uw dagelijks leven.

Hoe is dat mogelijk? Precies omwille van wat we gesproken hebben over "verdeelde aandacht". Multitasking veroorzaakt een constante afleiding van de aandacht, een verandering van focus. Dit zorgt ervoor dat de hersenen, aangezien zij voortdurend heen en weer schakelen tussen de ene taak en de andere, zich op geen van beide concentreren. Door zich niet op één van hen te concentreren en de aandacht te verdelen, betekent dit dat de taken die wij uitvoeren niet voor 100% correct worden uitgevoerd.

Onlangs is zelfs aangetoond dat een poging tot multitasken dezelfde cognitieve stoornis in de hersenen veroorzaakt als het verliezen van een volledige nachtrust. Als we deze situatie in de loop van de tijd laten voortduren, zijn de effecten op onze geestelijke gezondheid cumulatief.

Multitasking zorgt ervoor dat u zich beter voelt

Dit heeft een hormonale verklaring.

Wanneer we multitasken, stimuleren we onze hersenen met verschillende nieuwe acties. Hierdoor maakt het cortisol aan, het stresshormoon, en dopamine, het gelukshormoon dat ons activeert en stimuleert, waardoor we ons gelukkiger, sneller en vastberadener voelen.

Als het ons zo laat voelen, waarom is het dan slecht? Omdat het brein dat doet als het onmiddellijk plezier ervaart. Het is hetzelfde gevoel dat u krijgt wanneer u die heerlijke chocolade eet, wanneer u op "volgende aflevering" op Netflix drukt of wanneer u een verwennerij koopt op Amazon.

De hersenen zijn verslaafd aan deze kortstondige bevredigende sensatie, dus zoeken ze die op en hunkeren ernaar, ook al weten we dat het niet gezond is. 

Vond u deze informatie over de mythe van multitasking zinvol? Onthoud dat we bij 365Bureaustoel op de hoogte zijn van alles wat met productiviteit te maken heeft. Daarom ontwerpen en maken wij bureaustoelen, ergonomische bureaustoelen en gamestoelen met de beste eigenschappen, zodat uw prestatievermogen niet wordt beïnvloed als u lange uren zittend moet doorbrengen.

Bezoek ons vandaag nog op onze 365Bureaustoel webwinkel en ontdek alles wat we voor u in petto hebben. We zien u daar!