Ergonomie en gezondheid

Zwangerschapstips voor 8 uur lang zitten

Deel:

Zittend werk kan schadelijk zijn voor iemands lichamelijke gesteldheid als er geen goede voorzorgsmaatregelen worden genomen, maar de risico's nemen toe als het gaat om een vrouw die in verwachting is. Wat zijn de nadelige gevolgen van lang zittend werken zonder op te staan van de stoel? Wat moet een vrouw die in verwachting is doen om voor haar lichamelijke gesteldheid en die van haar baby te zorgen? Ontdek met 365BureauStoel alles wat je moet weten over zwangerschap en 8 uur lang zittend werken. Volg ons advies op.

Heeft lang zitten invloed op de baby?

Het is erg belangrijk dat de vrouw die in verwachting is en op kantoor werkt, tijdens haar hele werkdag voldoende beweging krijgt. Dit betekent dat ze, naast het vaak veranderen van houding, meerdere keren per dag moet opstaan en even gaan lopen.

Lang zitten kan je risico op bloedstolsels verhogen  (net zoals lang staan ook het risico verhoogt dat je baby niet genoeg bloeddoorstroming krijgt).

Er zijn zelfs studies die beweren dat er een relatie is tussen depressie tijdens de zwangerschap en lang zitten. Bovendien, vooral in het tweede trimester, verhoog je de kans op aanzienlijke gewichtstoename en kun je zwangerschapsdiabetes krijgen, wat vervolgens de bevalling kan bemoeilijken.

Je gewrichten en spieren zullen in dit stadium meer last hebben als je (te) lang zit.

Heeft lang zitten invloed op de baby

De houding die je aanneemt in je werkstoel kan schadelijk zijn voor je baby. Voorovergebogen zitten kan bijvoorbeeld je spieren belasten en je vervolgens pijn doen, omdat je er tijdens de zwangerschap meer last van hebt.

Dit alles betekent niet per se dat je moet stoppen met werken, maar je moet wel meer oppassen, ook wat je houding op het werk betreft. Welke aanbevelingen doen we?

  • Blijf niet te lang stilstaan. Af en toe opstaan, lopen, strekken... In het ideale geval ga je ieder uur tien minuten wandelen. Meer dan een half uur lang in dezelfde houding zitten moet worden vermeden.
  • Verander je houding waar mogelijk.
  • Gebruik een comfortabele en ergonomische bureaustoel.
  • Kruis je benen niet.
  • Plaats een kussen op je onderrug om stress te verminderen.
  • Gebruik de voetsteun.

Door dit allemaal te doen, verlicht je het ongemak. Zittend werk zal je baby niet meteen in gevaar brengen, maar het is veel beter voor je als je regelmatig van houding verandert.

Hoe moet ik tijdens de zwangerschap gaan zitten

Hoe moet ik tijdens de zwangerschap gaan zitten

Rugpijn, lage rugpijn of ischias zijn enkele van de meest voorkomende ongemakken tijdens de zwangerschap en de kans daarop neemt toe als je 8 uur lang zittend werk doet.

Als je in verwachting bent en vele uren zittend werk moet doen, zijn hier enkele tips over hoe je tijdens de zwangerschap de optimale zithouding kunt aannemen:

  • Laat je rug volledig op de stoel rusten. Je kunt het beste een ergonomische stoel gebruiken met eventueel een kussen ter ondersteuning van de onderrug.
  • Gebruik een voetsteun om je benen in de meest comfortabele positie te houden en te voorkomen dat je spieren worden belast. Onze rug wordt door gebruik van de voetsteun automatisch stevig tegen de rugleuning aan geduwd.
  • Laat je ellebogen op de armleuning rusten. Het is belangrijk dat je handen op de tafel rusten en een hoek van negentig graden vormen met je ellebogen, je handen en polsen zullen je dit in dank afnemen.
  • Probeer je benen niet te kruisen om zwelling van de enkel of kramp in de benen te voorkomen. Beter beide voeten op de grond (of op de voetsteun) laten rusten.
  • Vermijd druk door zitten op de dijen. Kies daarvoor een stoel die een marge laat tussen de rand en achterkant van je knieën. En zorg dat deze de ideale hoogte heeft zodat je onderbenen een hoek van 90° maken met je bovenbenen. Maak zo nodig gebruik van een voetsteun voor optimale ondersteuning door de rugleuning.
  • Plaats het bekken goed ondersteund op de rugleuning. Zorg ervoor dat de holte in de stoel op heup-zitvlakniveau wordt benut.
  • Zet het scherm op ooghoogte en het toetsenbord zo dicht mogelijk bij de stoel. Op deze manier blijf je tijdens het typen of schrijven rechtop zitten en voorkom je ongemak in een later stadium.
  • Stel je stoel zo in dat je altijd in de meest comfortabele houding zit. Probeer niet achter je bureau te kruipen.
  • Lichaamsbeweging. Maak van tijd tot tijd van de gelegenheid gebruik om eenvoudige rugoefeningen te doen (bijvoorbeeld door de romp naar beide zijden te draaien). Draai je nek, strek je nek en schouders, etc.
  • Ademhalen. Ademhalingsoefeningen zijn ook nodig zodat je kunt ontspannen en je wervelkolom en buik in een betere positie kunt houden.

Aan dit alles moeten we andere tips toevoegen, zoals veel water drinken om vochtretentie te voorkomen; combineer waar mogelijk zittende en staande taken; gebruik de meest comfortabele kleding, enz.

Vele uren per dag zitten kan erg vervelend zijn als je zwanger bent, maar je kunt er veel beter mee omgaan als je deze tips opvolgt die wij je in deze blog aanbieden bij 365BureauStoel, waar je de meest comfortabele bureaustoel op maat kunt uitkiezen, of je nu op kantoor werkt of thuis. Op deze manier zorg je voor en waak je over je lichamelijke gesteldheid!