Tips over stoelen
Maria Fernanda Casique

Afmetingen en verstelbaarheid van bureaustoelen

Deel:

De afmetingen van de bureaustoelen op kantoor. zijn cruciaal  Ze kunnen het verschil maken tussen comfortabel werken of voortdurende ongemakken ervaren. Rugpijn, maar ook nekklachten, hoofdpijn, ongemak in de polsen, in de benen...

Als het gaat om kantoormeubelen, is er een enorme variëteit aan opties beschikbaar. Niet alle bureaustoelen zijn geschikt voor alle lichaamstypes. We zijn immers niet allemaal hetzelfde. Daarom is het belangrijk om een bureaustoel te vinden die past bij jouw lengte en specifieke behoeften. Iedere persoon is anders en elke bureaustoel moet worden afgestemd op de werkbehoeften en het lichaamstype van de gebruiker.

Kleine bureaustoelen

Silla Amira

Kleine bureaustoelen zijn ontworpen om geschikt te zijn voor mensen van kleinere lengte. Standaardmaten werken vaak niet voor deze personen. Daarom hebben kleine stoelen meestal een lagere rugleuning, een smaller zitvlak en een minder diepe zitting.

Deze aanpassingen worden gedaan om mensen die zich ongemakkelijk voelen in een standaard kantoorstoel beter te accommoderen. En ze zijn geschikt voor kinderen en jongeren. Dit type bureaustoel is niet geschikt voor kantoren waar 8 uur per dag wordt gewerkt.

Standaard bureaustoelafmetingen

Standaard bureaustoelen werken meestal goed voor de meeste mensen. Ze zijn ontworpen om een draaggewicht van ongeveer 110 kg te kunnen dragen. Over het algemeen zijn deze standaardmaten geschikt voor mensen met een lengte tussen 1,65 en 1,78 m.

Zelfs binnen deze specifieke maatvoering zijn er veel verschillen in beschikbare ergonomische aanpassingen. Daarom is het belangrijk om te controleren of de bureaustoel die je gaat kopen aan jouw behoeften voldoet en of er aanpassingen zijn die ervoor zorgen dat deze perfect bij jou past. Dit bespaart je veel problemen op de lange termijn en zorgt ervoor dat je de gezondheid van je rug tijdens het werk of studie beschermt.

Afmetingen van grote en hoge bureaustoelen

Grote en hoge bureaustoelen zijn ontworpen om mensen met een grotere lengte te accommoderen, meestal degenen die langer zijn dan 1,80 m. Deze kwalitatief hoogwaardige bureaustoelen bieden ruim comfort en een hogere gewichtscapaciteit om de veiligheid van de gebruiker tijdens het zitten te garanderen. Ze zijn duurder, maar het is de moeite waard om in ze te investeren, aangezien ze veel langer meegaan, wat de prijs compenseert. Ze bieden ook allemaal mechanismen en opties die volledig instelbaar en aanpasbaar zijn.

De afmetingen van grote en hoge bureaustoelen variëren, maar ze hebben meestal bredere zittingen en rugleuningen om comfort te bieden aan mensen met een grotere lengte. Naast de royale ruimte zijn deze bureaustoelen meestal ontworpen om een hogere gewichtscapaciteit te ondersteunen, waardoor ze ideaal zijn voor zowel lange mensen als mensen die op zoek zijn naar een stevige en sterke stoel.

Samengevat zijn grote en hoge bureaustoelen een verstandige keuze voor mensen die op zoek zijn naar comfort, ondersteuning en duurzaamheid. Als je lang bent of gewoon de voorkeur geeft aan een ruime en stevige bureaustoel, overweeg dan om te investeren in een van deze hoogwaardige stoelen om je werk- of studie-ervaring te verbeteren.

Waarom is het essentieel om een bureaustoel met de juiste afmetingen te kiezen?

De keuze van de juiste afmetingen van een bureaustoel is essentieel om een comfortabele en gezonde werkomgeving te garanderen. Ergonomie speelt hierbij een cruciale rol, aangezien een goed passende stoel langetermijngezondheidsproblemen kan voorkomen en de productiviteit kan verbeteren.

Wanneer de afmetingen van een bureaustoel, zoals de zithoogte en de rugleuning, niet correct zijn afgestemd op de lengte en voorkeuren van de gebruiker, kunnen er problemen ontstaan zoals rug-, nek- of polspijn. Een goed ontworpen bureaustoel die correct is ingesteld, bevordert een natuurlijke en comfortabele houding en vermindert vermoeidheid en spierstress.

Bovendien kan de juiste ergonomie in een bureaustoel de productiviteit en concentratie verhogen. Goed ontworpen bureaustoelen ondersteunen medewerkers adequaat en zorgen voor vloeiende bewegingen, waardoor ze langer gefocust kunnen blijven op hun taken zonder zich ongemakkelijk of afgeleid te voelen.

Hoe kies je de juiste afmetingen van een bureaustoel?

Er zijn veel soorten ergonomische bureaustoelen beschikbaar voor gebruik op kantoor. Er is niet één specifieke bureaustoel die de beste is, maar er zijn enkele aspecten waarmee je rekening moet houden voordat je er een koopt. Deze opties stellen individuele gebruikers in staat om de stoel aan te passen aan hun specifieke behoeften.

Er zijn enkele belangrijke kenmerken die elke ergonomische bureaustoel moet hebben, waaronder

Zithoogte 

De hoogte van het zitvlak van de bureaustoel moet gemakkelijk verstelbaar zijn. Een pneumatische aanpassingshendel is de gemakkelijkste manier om dit te doen. Een zithoogte tussen 40 en 50 cm vanaf de grond zou voor de meeste mensen moeten werken. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker platte voeten op de grond kan houden. Hierdoor blijven de dijen horizontaal en de armen op bureauniveau.

Diepte

Het zitvlak moet voldoende breedte en diepte hebben om elke gebruiker comfortabel te ondersteunen. Over het algemeen is 30 tot 40 cm breedte standaard. De diepte (van de voorkant naar de achterkant van de zitting) moet voldoende zijn zodat de gebruiker met de rug tegen de rugleuning van de stoel kan zitten. Er moet ongeveer 5 tot 10 cm tussen de achterkant van de knieën en de zitting van de stoel zijn. De kanteling van de zitting naar voren of naar achteren moet instelbaar zijn.

Silla Akira Bekijk de Akira bureaustoel

Lendensteun

De onderrug heeft een natuurlijke kromming. Langdurig zitten zonder ondersteuning voor deze kromming leidt meestal tot een gebogen houding en spanning in de structuren van de onderrug. Een ergonomische bureaustoel moet een lendensteun hebben (zowel in hoogte als diepte verstelbaar), zodat elke gebruiker de juiste ondersteuning kan krijgen voor de natuurlijke kromming van de onderrug.

Rugleuning 

De rugleuning van bureaustoelen moet 35 tot 50 cm breed zijn. Als de rugleuning los staat van de zitting, moet deze in hoogte en hoek verstelbaar zijn. Deze moet de natuurlijke kromming van de wervelkolom kunnen ondersteunen, met speciale aandacht voor de juiste ondersteuning van het lumbale gebied.

Als de bureaustoel een vaste zitting en rugleuning heeft, moet de rugleuning verstelbaar zijn. Deze moet in hoek naar voren en naar achteren kunnen worden aangepast. Met andere woorden, de rugleiding moet beschikken over een vergrendelingsmechanisme om te voorkomen dat hij te ver naar achteren gaat nadat de gebruiker de juiste hoek heeft ingesteld.

Materiaal

De bekleding van de zitting en rugleuning van bureaustoelen moet voldoende voering hebben om comfortabel te zitten gedurende lange perioden. Een ademende stoffen bekleding heeft de voorkeur boven een hardere bekleding. Ook de kwaliteit van het schuim waaruit de bureaustoel is gemaakt is belangrijk. Hoogwaardig schuim zorgt ervoor dat de zitting niet vervormt en zich perfect aanpast aan de gebruiker.

Armsteunen

De armsteunen van bureaustoelen moeten verstelbaar zijn. Ze moeten de armen van de gebruiker comfortabel ondersteunen en de schouders ontspannen houden. Ellebogen en onderarmen moeten licht rusten, en de onderarm mag niet op de armleuningen rusten tijdens het typen.

Elke bureaustoel, zowel conventioneel als ergonomisch, moet gemakkelijk kunnen draaien, zodat de gebruiker verschillende delen van het bureaublad kan bereiken zonder zich te hoeven strekken.

Hoewel we er meestal niet veel aandacht aan besteden maken bureaustoelen deel uit van de dagelijkse hulpmiddelen tijdens het werk. Maar als een stoel ongemakkelijk is en rugpijn begint, letten we wel op. Een slechte houding is vaak de oorzaak.

We associëren doorgaans niet dat de oorsprong van problemen te maken kan hebben met ergonomische problemen op ons werk. Maar een goede ergonomische stoel is essentieel om comfortabel langdurig zittend werken mogelijk te maken. We moeten de gezondheid van onze rug zorgvuldig behandelen en ervoor zorgen dat onze houding correct is. Op die manier voorkomen we veel problemen in de toekomst.