Ergonomie en gezondheid

Hoe heb je een gezonde zithouding achter je computer?

Deel:

Werk je lange uren achter een computerscherm? Bekijk dan deze 6 tips om gezond te blijven achter je pc en letsel te voorkomen.

Een computer maakt deel uit van ons dagelijks leven, of het nu is voor ons werk, onze studies of gewoon voor onze ontspanning. De opkomst van internet in ons dagelijks leven heeft veel veranderingen teweeggebracht in de manier waarop wij de wereld bekijken en waarnemen.

Het lijdt geen twijfel dat deze veranderingen meestal ten goede zijn: er zijn nieuwe beroepen bijgekomen, informatie en cultuur zijn toegankelijker dan ooit tevoren, en er zijn nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding ontstaan die een eeuw geleden ondenkbaar zouden zijn geweest.

Dit soort beeldschermwerk heeft echter ook zijn gevolgen, zoals blessures en lichamelijke problemen die onze prestaties zichtbaar kunnen verminderen.

Als je wilt weten welke houdingen en gewoonten je moet aannemen als je achter de computer werkt, volg dan onze 6 tips om gezond achter je pc te blijven en vermoeidheid, blessures en lichamelijke problemen in de toekomst te voorkomen.

Hoe zit je gezond achter je pc

1. Voeten op de grond

Ten eerste moeten je voeten volledig plat op de vloer rusten wanneer je achter je pc zit. Zorg ervoor dat de voorzieningen (vooral de tafel en stoel) verstelbaar zijn, zodat je je voeten op de grond kunt houden.

Als dit om het even welke reden niet mogelijk is, gebruik dan een voetsteun. Zo hoef je je heupen niet onnodig te draaien om je voeten juist op de vloer te laten rusten

2. De benen moeten ruimte hebben

Een van de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een bureau is meer belang te hechten aan de lengte dan aan de breedte.

Dit is echter een vergissing. Als je een zeer lang en smal bureau hebt, kun je je benen niet vrij bewegen. Het is heel goed mogelijk dat je je benen op een onprettige manier over elkaar moet leggen of verder van het bureau af moet gaan zitten.

Om dit te vermijden, moet je ervoor zorgen dat je bureau breed genoeg is, zodat je je benen vrij kunt bewegen en ze zo ver mogelijk kunt strekken.

3. De rug moet volledig ondersteund worden

Dit is ongetwijfeld het belangrijkste aspect waarmee rekening moet worden gehouden wanneer je achter een computer werkt. Daarom moet je een ergonomische bureaustoel of een gamestoel kopen. Beide bezitten zeer bijzondere kenmerken waardoor ze uitermate geschikt zijn voor lange werksessies.

Zorg ervoor dat de stoel die je kiest je lichaam volledig ondersteunt en je gewicht gelijkmatig verdeelt. Het is beter als de stoel een verstelbare lendensteun heeft, want dan kun je deze op de hoogte van de natuurlijke welving van je rug instellen. Het is een goed idee om ook een hoofdsteun te hebben waarop je je nek kunt laten rusten.

Hoe zit je gezond achter je pc

4. Wees vooral voorzichtig met de polsen

Er zijn veel gevallen van een peesontsteking in de polsen als gevolg van een geforceerde houding bij het typen op een computertoetsenbord.

Dit komt doordat we vaak een geforceerde houding aannemen, en zelfs dingen zoals de polssteunen die bij sommige muismatten worden geleverd, kunnen contraproductief zijn.

Het beste is ervoor te zorgen dat de pols en het toetsenbord vlak en in een parallelle positie liggen. Koop een toetsenbord dat niet te hoog is, maar als dat niet mogelijk is, laat je handen dan niet op het toetsenbord rusten en zorg ervoor dat je je polsen en onderarmen op één lijn liggen om te typen. Op die manier trek je je pols niet onnodig samen en verlicht je de druk op het polsgewricht.

5. Kijk altijd recht voor je uit en ga niet te dicht bij de monitor zitten

Het gezichtsvermogen is het meest gevoelige zintuig bij het werken of studeren achter de computer.

Een trucje dat je kan helpen juist voor de monitor te gaan zitten, is je arm voor je uit te strekken. Je hand mag je monitor niet aanraken. Als je de monitor kunt aanraken of je arm geforceerd moet buigen, staat de monitor te dicht en moet je deze verder zetten totdat je vingers de monitor niet meer kunnen aanraken.

Als je contactlenzen gebruikt, probeer dan een bril te gebruiken wanneer je lang achter je computer moet zitten. Je gezichtsvermogen raakt dan minder snel vermoeid.

6. Stel de hoogte van je monitor juist in

De nek krijgt het ook zwaar te verduren bij het werken achter een computer. Laptopgebruikers kunnen hier meer problemen mee ervaren, omdat de hoogte van het scherm aanzienlijk lager is dan de aanbevolen gezonde hoogte.

Kijk daarom of je schouders te veel gebogen zijn en je nek naar voren gebogen is wanneer je typt. Als dat het geval is, moet je het scherm hoger plaatsen, zodat een derde van het beeldscherm zich boven je ogen bevindt.

Vond je deze tips over hoe je gezond achter je computer kunt zitten nuttig? Vergeet niet dat we bij 365Bureaustoel de beste ergonomische bureaustoelen, bureaustoelen, gamestoelen en kantoormeubelen hebben, zodat je tijdens je werksessies steeds een gezonde en juiste houding kunt aannemen.

Ga naar onze 365Bureaustoel webwinkel en investeer nu in ergonomie en gezondheid. We verwachten je!