Telewerken

4 tips om je werktafel of werkruimte op te ruimen

Deel:

Hier zijn tips om je werktafel netjes te houden en je werkzone voor eens en voor altijd te organiseren.

Hoewel iedereen droomt van nette, georganiseerde ruimtes zoals die op de foto's, is het zo dat meer dan een problemen heeft met het beheren van zijn eigen werkplek.

Het klinkt gemakkelijk, maar alles op orde houden, vergt een zekere discipline waar niet iedereen over beschikt. Waarom is dat zo? Om verschillende redenen:

  • haast
  • teveel taken te doen
  • informatie die we ergens opschrijven en plakbriefjes die we verzamelen
  • te weinig tijd om te organiseren wat we nodig hebben en wat niet

Dit zijn slechts enkele van de duizenden redenen waarom de meeste mensen problemen hebben om hun werkruimte te beheren.

Precies daarom zijn we hier nu en gaan we je helpen met deze 4 definitieve tips en adviezen om je werktafel of werkruimte netjes te houden en erover op te scheppen in het bijzijn van anderen.

1.   Bewaar alleen het essentiële op je werktafel.

We bewaren of leggen verschillende dingen op onze tafel, zeker als je van thuis uit werkt: kleding, accessoires, de laptop, het scherm, het toetsenbord, een envelop met pennen, twee schriften, versiering, een cadeau van je partner, enzovoort.

Dat is oké als je tafel niet gebruikt wordt als werktafel. De zaak verandert echter als je de ruimte als werkruimte wilt gebruiken. Je werktafel moet schoon zijn met enkel het noodzakelijke erop zodat je vlot alle taken kan uitvoeren.

Dat wil zeggen dat als je met een laptop werkt, je enkel de laptop bij de hand moet hebben, en hooguit een fysieke plek om dingen te noteren (plakbriefjes of een schrift). Doe alles weg wat je niet gebruikt.

En als je van thuis uit werkt, verwijder je uiteraard alles van je tafel wat niets met je werk te maken heeft. Het feit dat er dingen liggen die niets met je activiteit te maken heeft, zorgt ervoor dat je constant afgeleid bent en je je buiten context gaat voelen, waardoor je aandacht en productiviteit aanzienlijk afnemen.

2.   Alles op zijn plaats

Als je een groot aantal gegevens moet beheren of nota's moet nemen en regelmatig documenten moet ordenen, zorg dan voor specifieke ruimtes op je tafel die elke voor een bepaald doel dienen.

Bijvoorbeeld: als je werkt als tekenaar, zorg dan voor een organizer voor potloden en verf of verschillende potjes om je kleuren en mengsels te ordenen.

Anderzijds, als je documenten ordent, gebruik dan een ladekast of een organizer waardoor je kan classificeren per type, op alfabetische volgorde, op gebruiksfrequentie of op herkomst. Daardoor wordt het veel gemakkelijker om daarna terug te vinden wat je nodig hebt.

Een extra advies: je spullen of mapjes labelen, maakt je leven een stuk makkelijker. Koop een goede etiketteermachine en schrijf een naam op al je potjes en schuiven. Niet alleen voor jezelf: als een collega of iemand anders iets moet zoeken dat jij in bezit hebt, zullen jullie allebei veel tijd besparen.

3.   Houd je werktafel of werkruimte netjes

Netheid zorgt ervoor dat je je meer op je gemak voelt in de ruimte die je inneemt. Je voorkomt bovendien ook vlekken op andere spullen, zoals schriften, toetsenborden of schermen.

Een schone geur geeft ook een aangenaam gevoel, alsof het gloednieuw is, en het menselijke brein houdt van deze valse overtuiging dat we iets nieuws gaan gebruiken. Het geeft je een kleine shot dopamine, het gelukshormoon, hetzelfde als wanneer we een nieuw schrift ruiken of wanneer we het hoesje van een mobiele telefoon verwijderen net nadat we hem gekocht hebben.

4.   Zorg ervoor dat je genoeg werkruimte hebt.

Als je in een kantoor werkt, krijg je normaal een plek toegewezen die afgestemd is op de taak die je gaat uitvoeren en op die van je collega's, waardoor die plek gewoonlijk goed aangepast is aan jou.

Maar de zaak is anders wanneer je van thuis uit werkt. In die situatie "overleven" we meestal en stellen we onszelf tevreden met een kleine ruimte of een hoekje waar we ons nauwelijks kunnen bewegen

Dat heeft nefaste gevolgen voor jou, want als je werkruimte je niet motiveert, klein is en je niet tot rust laat komen, ga je niet alleen slechter presteren, maar verlies je ook de meer dan nodige motivatie om voort te kunnen, en zal je daar schade onder lijden.

Zorg dat je beschikt over een goede ergonomisch stoel om lange werkdagen zittend door te brengen zonder pijn en een ruime en bestendige werktafel die gewicht kan dragen en van goede kwaliteit is. Stel daarna zelf de gevolgen vast.

In 365BureauStoel werken wij nauw samen om de beste kantoorstoelen, ergonomische stoelen en gaming stoelen voor jou te maken.

Je vindt alles in onze catalogus op de website van 365BureauStoel, met ongelooflijke aanbiedingen en kortingen en verschillende modellen aangepast aan jouw behoeften. Trek het zelf maar na!