Wat is beter om bij te werken: wit licht of geel licht?
Artikelindex
Ontdek hier de voor- en nadelen van werken bij wit licht of geel licht in uw werkomgeving en zie wat beter bij u past om productiever te zijn.
Als het gaat om het verbeteren van onze productiviteit, zijn er veel factoren om rekening mee te houden die onze aandachtsspanne positief of negatief kunnen beïnvloeden.
In feite is het merkwaardige feit dat de mens van vandaag een geringer vermogen tot concentratie heeft dan zijn voorouders, voornamelijk doordat wij meer worden blootgesteld aan afleidende invloeden.
Factoren zoals een voortdurend bombardement van reclame, de opmars van technologie in ons dagelijks leven en het ontvangen van duizenden prikkels zoals meldingen of oproepen, zorgen ervoor dat onze aandacht voortdurend wordt afgeleid.
Het is dus van belang dat wij, ons bewust van dit probleem, proberen het te verhelpen door methoden, technieken of eenvoudige middelen die het ons gemakkelijker kunnen maken ons op onze taak te concentreren.
Eén van de factoren die juist onze concentratie beïnvloeden en waar u in eerste instantie nooit aan zou denken, is niets anders dan de verlichting in onze omgeving.
Hoe beïnvloedt verlichting ons werk? In veel opzichten:
- op onze gemoedstoestand;
- op het gebied van visueel comfort;
- op onze productiviteit;
- op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Daarom heeft een kamer verlicht met wit licht of geel licht meer invloed op uw werkprestaties dan u misschien vermoedt. Daarom gaan wij u hier vertellen wat de voor- en nadelen zijn van het werken met wit of geel licht en hoe u er optimaal gebruik van kunt maken.
Wat is "wit licht"?
Om wit licht of geel licht te definiëren, moeten we het eerst hebben over de zogenoemde kleurtemperatuur.
Wat is kleurtemperatuur?
Het meet in feite het overwicht van één van de kleuren van het lichtspectrum over de andere. Dat wil zeggen dat wit (of de afwezigheid van kleur) in dit lichtspectrum naar rood of blauw neigt.
Als voorbeeld kunnen we twee momenten van de dag hanteren: zonsondergang en zonsopgang.
Bij zonsondergang gaan de gele kleuren van de zon over in het blauw van de nacht, terwijl bij zonsopgang het omgekeerde gebeurt: de kleuren worden oranje, als teken van de zonsopgang van een nieuwe dag.
Op elk van deze momenten kunnen we zeggen dat de overheersende kleur blauw is (bij zonsondergang) en geel-roodachtig bij zonsopgang. In kleurentermen betekent dit dat de ene zal neigen naar koelere kleuren (blauw) en de andere naar warmere kleuren (rood, geel of oranje).
Hoewel het subjectief kan lijken, is dit in feite een maateenheid die wordt geregeld in Kelvin (met het symbool K). Als de kleurtemperatuur hoger is dan 5000 K, is het een koele kleur, die naar blauw neigt, terwijl het bij een kleurtemperatuur tussen 2200 - 3500 K een warme kleur is, die naar geel neigt. Daarom hebben koele lampen blauwachtige en witte kleuren, terwijl warme lampen meer gelige en oranje tinten vertonen.
Dus wat is wit licht? Dat is licht met een temperatuur vanaf 3500K. Hier kunnen we in feite twee soorten onderscheiden:
- neutraal wit licht: licht dat tussen 3500K en 4500K ligt. Het is een zuiver wit licht, veelzijdiger, en wordt veel gebruikt in winkelcentra en in woningen (voornamelijk keukens, badkamers of studio's).
- koel wit licht: dit is licht tussen 4500K en 6000K. Dit type licht heeft een meer blauwachtige tint, zodat het, als u ernaar kijkt, veel agressiever oogt door de energie die het uitstraalt.
Voor- en nadelen van wit licht voor op het werk
Bij de beoordeling of wit licht al dan niet geschikter is voor onze dagelijkse taken, moeten de volgende punten worden benadrukt:
- neutraal wit licht is meer standaard en minder agressief, wat betekent dat u uw ogen minder hoeft in te spannen. Als u in een meer polyvalente ruimte werkt, waar u naast het werk ook vergaderingen of workshops houdt, is deze optie het meest geschikt, omdat zij meer adaptief is. Uw concentratievermogen zal echter minder zijn.
- koud wit licht is specifieker en krachtiger. Het is perfect voor een studeerkamer of een exclusieve werkruimte, omdat het de concentratie bevordert door een breder visueel spectrum, zodat de ogen niet worden belast. Anderzijds moet u ervoor zorgen dat dit licht niet rechtstreeks op u valt, maar dat het dwars geplaatst wordt, zodat uw ogen er geen last van hebben.
Wat is geel licht?
In het verlengde van het bovenstaande is geel licht, licht waarvan het zichtbaar spectrum onder 3500K ligt. In dit opzicht kunnen we opnieuw onderscheid maken tussen twee soorten geel licht:
- warm licht: licht dat tussen 2200K en 2700K ligt. Het is zuiver geel licht, met een zeer krachtig warmte-effect.
- warm wit licht: dit licht ligt tussen 2700K en 3500K, is minder warm dan het vorige, maar heeft een duidelijke gele tint.
Voor- en nadelen van geel licht voor de werkplek
In werkelijkheid zijn zowel warm licht als warm wit licht meer gericht op het scheppen van een sfeer van ontspanning, comfort en rust. Ze zijn niet het meest geschikt voor werkruimten waar u alert moet zijn om uw taken uit te voeren, maar zijn meer geschikt voor wachtkamers, leeshoeken, slaapkamers, kortom elke plaats waar de nadruk ligt op ontspanning en rust en niet zozeer op werk.
Waarom is dat zo? Omdat blauw licht ons dagritme en de aanmaak van het stresshormoon cortisol beïnvloedt.
In feite is dit één van de belangrijkste redenen waarom zij aanbevelen de kleurtemperatuur op schermen te verlagen naarmate de nacht nadert, zodat het ons slaapritme niet beïnvloedt terwijl we de mobiele telefoon raadplegen. Dus, hoe meer blauw licht, hoe alerter en meer gefocust u zult zijn voor uw taken.
Onthoud dat we bij 365Bureaustoel ook een ruime keuze hebben aan bureaustoelen, ergonomische bureaustoelen en gamestoelen die exclusief ontworpen zijn om uw productiviteit nog verder op te voeren.
Bezoek vandaag nog de 365Bureaustoel webwinkel en profiteer van al onze aanbiedingen. Wij wachten op u!