Tips over stoelen

Welke eigenschappen kenmerken de ideale bureaustoel?

Deel:

Urenlang werken achter de computer kan gevolgen hebben voor de lichamelijke gesteldheid: rugpijn, problemen met het gezichtsvermogen, ongemak in de nek, armen en benen... Daarom is het erg belangrijk dat de bureaustoel van de hoogste kwaliteit is. Welke eigenschappen moet de bureaustoel bezitten? Ontdek de eigenschappen die je lichaamshouding en dus je lichamelijke gesteldheid zullen verbeteren terwijl je werkt.

Essentiële eigenschappen van een bureaustoel

We kunnen de keuze van onze bureaustoel niet licht opvatten omdat we er de hele dag door urenlang in zitten met werkzaamheden die niet altijd even ontspannen zijn.

Rugpijn is een van de meest voorkomende lichamelijke problemen geworden bij personen die op kantoor werken en daarom moeten we de beste bureaustoel kiezen.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat deze stoel ergonomisch is, omdat deze een aantal functies biedt die andere bureaustoelen niet hebben. Wat zijn de eigenschappen van een ergonomische stoel?

  • Stoel verstelbaar in hoogte en diepte.
  • Verstelbare rugleuning
  • Ontwerp aanpasbaar aan de vorm van het lichaam.
  • Materialen die een positieve invloed hebben op de ademing.

Welke eigenschappen moet een ergonomische stoel dan hebben? Kortom, de stoel moet zich aanpassen aan de lichaamshouding om de gebruiker een betere ervaring te bieden, comfort, ruimtelijkheid ...

Voor de goedkeuring van de bureaustoel moet deze voldoen aan standaardregels die deze een efficiënte en aanbevolen stoel voor gebruik maken. Dit betekent dat het ontwerp van de stoel moet worden aangepast aan het lichaam van elke gebruiker en moet voldoen aan een aantal voorwaarden die zijn vastgesteld conform de criteria van de UNE-EN 1335-norm.

In hoogte en diepte verstelbaar

Het eerste essentiële kenmerk van een ergonomische stoel is dat de stoel in hoogte en diepte verstelbaar is.

Het is absoluut noodzakelijk dat u met de bureaustoel niet alleen de juiste houding kunt aannemen, maar ook de houding kunt veranderen wanneer dat nodig is om de kans op rugpijn in een later stadium te minimaliseren.

Hoe de hoogte van de stoel aan te passen? De gebruiker moet in staat zijn om zijn/haar voeten volledig op de grond te zetten en de heupen en knieën in een hoek tussen 90º en 100º te plaatsen. Ook mag de stoel niet tegen de bureautafel stoten.

Wat de diepte betreft, moet er idealiter een vrije ruimte van ten minste drie vingers zitten tussen de rand van de zitting en de achterkant van de knie om druk op de benen te minimaliseren om problemen met de bloedcirculatie te voorkomen. Natuurlijk, hoe langer het dijbeen, hoe meer stoeldiepte de gebruiker nodig heeft.

Verstelbare rugleuning

Een ander essentieel kenmerk van ergonomische bureaustoelen is dat de rugleuning achterover kan leunen. De gebruiker moet de hellingshoek van zijn/haar stoel op verschillende standen kunnen zetten, waardoor naar behoefte de belasting op de rug wordt verminderd.

De meest correcte houding is de rechte, verticale houding, dat wil zeggen dat de stoel plat is of met een lichte voorwaartse hoek, zodat de positie van het bekken zo natuurlijk mogelijk is. Om ongemak in rondom te heupen te voorkomen, is het raadzaam dat de rugleuning van de stoel onder een hoek met de zitting staat van ongeveer 90º-100º. Zo heb je voldoende ondersteuning in de wervelkolom.

Als de stoel daarentegen een schommelfunctie heeft, kan de de persoon die erin zit deze gebruiken om de belasting op de rug te verminderen. Door de stoel tussen 120º-130º te kantelen, kan de zittende persoon achterover leunen en zo nodig zijn/haar lichaam strekken om de rug te ontspannen.

Ontwerp aangepast aan het lichaam

Ergonomische stoelen moeten ook een ontwerp hebben dat zich aanpast aan de vormen van het lichaam. Dit betekent dat, om de wervelkolom rechtop te houden en de zone rondom de heupen te ondersteunen, de kantoorstoelen bij voorkeur meer ruimte biedt rondom de heupen en het zitvlak, waardoor een stabiele ondersteuning mogelijk is en de rug een meer natuurlijke positie behoudt.

Maar niet alle ruggen zijn gelijk en het is duidelijk dat bedrijven geen stoelen op maat van elke werknemer gaan aanschaffen. Daarom zal een goede bureaustoel voor de rugleuning een accessoire (kussentype) toevoegen waarmee de hoogte en diepte rondom de heupen en het zitvlak kan worden ingesteld op basis van de behoeften van elke gebruiker.

Het wordt ook aanbevolen dat de zitting stevig is (dus niet te zacht) en dat de rand van de stoel een zekere neiging heeft om druk op de benen te minimaliseren voor behoud van een goede bloedcirculatie.

Ademende materialen

Tot slot is het ook van belang dat een goede ergonomische stoel gemaakt is van ademende materialen. Over het algemeen is kussenstof of een vergelijkbaar materiaal het meest geschikt, omdat dit het comfort van de gebruiker bevordert.

Als de werknemer het warm heeft of zweet, zal hij/zij niet zo productief zijn aangezien een plakkend of vochtig rug- of zitvlakcontact door niemand als comfortabel wordt ervaren. Daarom is dit aspect ook van belang bij het kiezen van de beste bureaustoel thuiswerken. En dit aspect mag niet over het hoofd worden gezien!